Uppgifter: Sergio Ramos kom undan med positivt dopningsprov

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sergio Ramos testade positivt för det förbjudna preparatet dexametason efter Champions League-finalen 2017.

Men kom undan efter att läkaren tagit på sig skulden, skriver VG som fått tillgång till Football Leaks uppgifter.

– I framtiden ber vi dig och lagläkaren att vara väldigt försiktiga, skriver Uefa i ett brev till Ramos som Football Leaks kommit över.

Den 3 juni besegrade Real Madrid Juventus med solklara 4–1 i Champions League-finalen i Cardiff.

Efteråt testades flera spelare i vinnarlaget av antidopningsmyndigheter, däribland Sergio Ramos.

Och nu skriver VG, som i samarbete med ett europeiskt reporternätverk tagit del av Football Leaks material, att den spanska världsmästaren och flerfaldige Champions League-mästaren testade positivt för dexametason.

Det är en typ av antiinflammatoriskt preparat som är förbjudet i samband med tävling men som kan vara tillåtet i träning om man har en form av dispens samt uppger att man tagit det vid dopningskontrollen. Något Ramos inte gjorde.

Blev aldrig ett ärende

Det hela blev dock aldrig ett officiellt dopningsärende. Uefa mottog resultatet och krävde Sergio Ramos på ett svar som blev att han fått behandling av lagläkaren dagen före finalen, allt övrigt hänvisade han just till lagläkaren – som tog på sig all skuld.

– Det är ett mänskligt fel, säger läkaren, enligt dokumenten.

Läkaren menade att han behandlat Ramos med två sprutor, en för knät och en för skuldran. Vid själva dopningskontrollen uppgav han dock, tillsammans med Ramos, att de innehållit ett annat preparat. Något han skyllde på segereuforin, skriver VG.

Trotsade kontrollant i år

Uefa utredde det hela och hävdade att det var att räkna som ett administrativt fel vilket varken Wada eller Fifa valde att överklaga.

– I framtiden ber vi dig och lagläkaren att vara väldigt försiktiga, skrev Uefa till Ramos och Real Madrid.

Ett helt annat utfall än då exempelvis Therese Johaug skyllde på läkaren Fredrik Bendiksen vid hennes användade av clostebol 2016.

Men det stannar inte där för Ramos. Efter ett möte med Malaga, april 2018, ska Ramos inte ha lytt order från en dopningskontrollant utan trotsat denne och tagit en dusch innan kontrollen genomfördes. Något som innebär risk för straff och dessutom är ett lagbrott i Spanien. Men även det här ärendet lades ned, skriver VG.

Real uttalar sig

Sergio Ramos har valt att inte kommentera uppgifterna. Kort efter publicering valde dock Real Madrid att kommentera uppgifterna:

”Sergio Ramos har inte brutit mot några antidopningsregler”, skriver man och fortsätter:

”Uefa efterfrågade information och stängde diskussionen omgående, som vanligt i liknande fall, efter att ha konsulterat experter från Wada, Ama och Uefa själva”, skriver klubben.

Foto: TT
Publicerad:

LÄS VIDARE