Förbundets kovändning

FOTBOLL

Säger nej till ändring av 51-procentregeln

I januari sa Svenska Fotbollförbundet ja till en förändring av 51-procentsregeln.

I dag, efter en snabbremiss till distrikt och klubbar, kovänder SvFF och säger nej.

– Jag är inte förvånad. Det har skett en svängning de senaste månaderna, säger Karl-Erik Nilsson.

I början av året hade Sveriges samtliga 69 specialidrottsförbund möjlighet att ge ett remissvar på den RF-utredningen, ledd bland annat av förre SvFF-ordföranden Lars-Åke Lagrell, som föreslog att den nuvarande regeln med krav på röstmajoritet, 51 procent, hos den ideella föreningen i ett idrott-AB skulle tas bort ur RF:s stadgar.

Utredningen föreslog att varje specialidrottsförbund skulle få bestämma sina egna regler i fortsättningen.

SvFF:s styrelse gav i sitt remissvar klartecken åt utredningens förslag.

Sedan dess flera allsvenska storklubbar, AIK, Djurgården, Elfsborg och IFK Göteborg bland annat, efter årsmötesbeslut agerat för att behålla regeln som den är i dag, i RF:s stadgar.

55 procent sa ja

Det gjorde att SvFF skickade ut frågan på snabbremiss till sina distrikt och elitklubbarna på herr- och damsidan.

I dag offentliggjorde SvFF resultatet: 55 procent vill behålla regeln inom RF, 45 procent ville ändra.

Beskedet gör att SvFF byter fot och kommer nu i stället rösta nej till förslaget, som las så sent som i måndags av RF:s styrelse med ordföranden Karin Mattsson Weijber spetsen.

– Jag är inte förvånad av resultatet när vi ställde vår fråga nu. Det har skett en positionsförändring de senaste månaderna och flera klubbar har tagit beslut på sina årsmöten att verka för att 51-regeln behålls som i dag, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Sportbladet.

Är det en prestigeförlust för din styrelse med tanke på att ni sa ja för bara några månader sedan?

– Inte alls. Vi ska lyssna på våra medlemmar och jag är glad att vi tog beslutet att ställa frågan så att vi fick ett besked. 

”Ett bättre underlag”

Gjorde ni en felbedömning i januari?

– Jag känner att vi har ett bättre underlag än i januari. Det var många som svarade nu, 80 procent, och det har varit ett stort engagemang i frågan, säger Nilsson. Dessutom har en del klubbar och distrikt ändrat uppfattning.

SvFF är Sveriges största förbund. Blir ert nej vägledande för andra förbund vid Riksidrottsmötet?

– Man kan alltid hoppas att andra lyssnar på oss. Vi har sju av 201 röster. Nu är det upp till övriga idrotts-Sverige att bestämma sig, säger Karl-Erik Nilsson.

Det har varit ett väldigt stort engagemang från supportrarna i den här frågan. Har du upplevt att det förekommit några hot eller felaktiga påtryckningar i debatten?

– Nej, inte alls. Jag har inte hört från någon att det skulle varit så. Tvärtom har jag upplevt det som en schysst diskussion där besluten tagits på demokratisk väg.

ARTIKELN HANDLAR OM