Guidetti talar ut: ”Ett jävla helvete”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Om tiden efter sjukdomen och vägen tillbaka

Snart tillbaka John Guidetti är efter fem månaders frånvaro nära en comeback i elitfotbollen. I mitten av oktober beräknas talangen kunna spela igen.”Jag kan göra nästan allt nu. Jag kan skjuta, jag kan passa, jag kan slå längre passningar” säger han till Sportbladet i en exklusiv intervju.
Snart tillbaka John Guidetti är efter fem månaders frånvaro nära en comeback i elitfotbollen. I mitten av oktober beräknas talangen kunna spela igen.”Jag kan göra nästan allt nu. Jag kan skjuta, jag kan passa, jag kan slå längre passningar” säger han till Sportbladet i en exklusiv intervju.

Inte en fotbollsmatch på över fem månader.

Men John Guidetti, 20, närmar sig comeback efter den dåligt stekta kycklingen i våras.

– Det har varit ett jävla helvete och den här skadan har tagit bort mycket av de sakerna jag har drömt om under hela mitt liv, säger Guidetti till Sportbladet.

Den 14 april gjorde John Guidetti säsongens 20:e mål för Feyenoord i 3–0–segern mot Excelsior. Anfallarens succé fortsatte och han var på väg att spela till sig en svensk EM–plats.

Men det blev inga fler mål den gångna säsongen.

Under någon av de följande dagarna åt Guidetti en dåligt stekt kyckling, säsongen tog slut och EM-drömmen sprack.

Nu – fem månader senare – är 20-åringen på väg tillbaka och berättar för första gången om tiden efter kycklingen.

– Det är klart man var rädd. Varje dag är jobbig, man vill spela fotboll, det är det man längtar efter. Att ens tänka tanken att man inte ska kunna göra det fanns inte i mig, det var helt omöjligt. Att John aldrig mer skulle spela fotboll fanns inte i tankarna hos mig. Jag visste inte hur lång tid det skulle ta eller vad som skulle krävas, men jag visste att jag skulle stå på fotbollsplanen en gång till, säger Guidetti.

”Tar inga risker”

När Sportbladet pratade med U21:s förbundskapten Håkan Ericson berättade han att viruset som drabbade Guidetti kunde ha förstört anfallarens karriär.

– Jag hade fantastisk tur, mitt virus kom inte ens in i nerven, det var utsidan. Jag har gått till hur många läkare som helst, de har sagt att de aldrig sett en människa återhämta sig så snabbt från det här nånsin. Det är fantastiskt positivt, det är grymt, säger Guidetti.

Hur mår du nu?

– Jag mår skitbra, skitbra, det är superbra. Det är klart det hade varit bättre och spela så klart. Men det går fantastiskt bra. Jag är ute och springer, jag passar och gör häckövningar och allting. Det känns verkligen skitbra, det är fettpositivt. Det går snabbare än vad jag tror. Men om man inte har spelat fotboll på ett tag så tar det ju tid innan man blir helt matchfit och kan gå in i till exempel tacklingar. Jag tar inga risker, men det går fantastiskt bra. Jag utvecklas varje dag och jobbar jävligt hårt.

Är du fri från viruset?

– Jag är helt virusfri, det har jag varit länge, viruset var bara där ett tag. Men när du inte använder benet så försvinner muskulaturen väldigt snabbt och det är det som jag håller på att bygga upp nu. Det är muskulaturen som gör att du blir stark vid tacklingar och såna saker. Om du går in för en tackling, om du inte har musklerna för att backa upp knät är det stor risk att du får en följdskada.

På plats i Manchester

Vilken muskel jobbar du med?

– Det är framsidan lår, jag bygger upp styrkan i benet. Det var det jag tappade när jag fick viruset. Men jag är helt frisk, har inga smärtor och kan nästan springa för fullt, nästan 100 procent upp mot 19 kilometer i timmen utan problem. I och med att jag är 20 år gammal så känner jag och de som jobbar med mig att de inte vill ta risker med mig. Hade jag varit 36-37 år så hade jag nog tagit risken och kört, men nu är det bättre att bygga upp och inte få några följdfrågor. Jag vill ha en karriär till jag är 35 år, jag vill inte ha en karriär till jag är 24 år.

Hur ser dina dagar ut?

– Det är allting. Jag åkte från huset 8.30 och är på väg hem nu (17.00). Mellan det har det varit allting från att köra med häckar, koner och stegar till att köra boxning och köra muskel och styrka på nedre delen av kroppen, ett gympass med bara benen. Sedan dra släde, det finns tusen övningar. Det är en heldag, det är bara att trycka på liksom. Det har varit ett antal timmar varje dag.

Du är i England?

– Ja, jag är i Manchester.

Du kör med klubben?

– Det är Citys medicinska team, det är perfekt. De är jävligt duktiga och det känns fantastiskt bra. Det är skitroligt och jag har fått jättebra stöd av klubben och de har visat att efter det jag gjorde förra året är jag en betydelsefull person för klubben. De tar grymt hand om mig, den bästa hjälpen man kan få.

Du har inte spelat en fotbollsmatch på fem månader. Hur jobbigt har det varit?

– Det har varit ett jävla helvete och den här skadan har tagit bort mycket av de sakerna jag har drömt om under hela mitt liv. Det har gjort mig till en starkare person också, jag tror nog den här skadan kommer göra mig bättre än vad jag någonsin har varit. Det har gjort att jag har jobbat ännu hårdare. För nuet svider det, men för min framtida fotbollskarriär är det det bästa som har hänt mig.

Känner du någon stress att komma tillbaka?

– Det måste få ta den tiden de tar. Jag har inte offrat EM och VM-kval för att sedan gå in för tidigt. Jag vet hur mycket det skulle betyda för grabbarna om jag var med i U21. Jag tänker också att Sverige spelar mot Tyskland i VM-kvalet, det är också en fantastiskt stor match, det är ju en dröm för mig att spela VM om två år och den matchen betyder mycket för mig och alla andra som bryr sig om fotboll.

– Så det är många stora saker, men jag vill inte stressa och jag vet att U21 och A–landslaget har kapabla killar som kan sköta det jobbet, de är fantastiska duktiga. Jag får liksom helt enkelt vänta, är jag redo så är jag redo. Självklart vill jag alltid representera mitt land och göra det bästa.

Tillbaka i oktober

Vad har City gett dig för prognos?

– De har sagt att det börjar närma sig ordentligt, det är jävligt kul. De tror att jag kommer att vara frisk i mitten av oktober. Men man vet ju aldrig med såna här grejer, det kan ta längre tid med muskeln eller gå snabbare. Men de vill som sagt inte ta några risker förrän jag är 110 procent. Det ska vara så att jag klarar av när Yaya Toure kommer in med en tvåfotare där bak, så att mitt knä inte ryker för att min muskel inte håller. Så då kommer de inte släppa in mig i spel. De säger ”John, har du väntat så här länge kan du vänta i två veckor till.

Du har inte tränat för fullt med City ännu. Men hur mycket fotboll kan du köra?

– Jag kan göra nästan allt nu. Jag kan skjuta, jag kan passa, jag kan slå längre passningar. Det är bara kontaktmomenten och snabba vridningar som jag inte ska göra för att de vill inte att jag tar risken.

Kommer vi att få se en starkare John Guidetti framöver?

– Jag känner mig bättre än någonsin och är i fantastisk fysisk form. Jag är stark mentalt, det här har gjort mig ännu starkare. Nu är det ingenting som kan vara ett problem. Sätt mig på bänken, vad fan är det liksom? Jag har tacklat det här, förstår du vad jag menar? Jag tror att det här kommer att göra mig till en bättre fotbollsspelare i slutändan. Jag kommer vara väldigt tacksam för den här skadan. Det låter kanske konstigt nu, men det här kommer att bygga mig, det kommer att göra mig starkare.

”Vill att jag ska vara en del av City”

Du tillhör ett stjärnfyllt Manchester City med bland annat Mario Balotelli och Carlos Tevez. Hur mycket inspireras du av dem?

– Jag kommer in i omklädningsrummet varje morgon och till höger och vänster finns det duktiga spelare, det vet både du och jag. Det är otroligt stort, fantastiskt stort och motiverande.

Hur mycket tänker du på var du spelar när du kommer tillbaka, Citys A- eller B-lag?

– Alltså, oavsett vad som händer vill jag spela fotboll, det har jag sagt hela tiden. Manchester City har visat intresse och sagt att jag är en duktig fotbollsspelare och att de vill att jag ska vara en del av deras klubb. Det är fantastiskt.

– Men då vet de som jag att jag behöver utvecklas för att få spela. Jag tror att Mancini, precis som jag själv, i Premier League. I januarifönstret tror jag att de kommer att hitta en jättebra lösning för mig och sedan är det bara att tuta och köra. Sedan är det en fråga om hur jag mår då. Men det här är i alla fall planen.

Du har ryktats jagas av en rad klubbar – trots att du är skadad. Det måste vara skönt att höra när man kör rehabilitering...?

– Det kommer att finnas intresse, det är inga problem. Jag hade höga målsättningar innan skadan och jag har ännu högre nu. Det är inget som har förändrats.

1 av 3

Här är Guidettis tuffa tid

14 april: John Guidetti gör säsongens tjugonde mål när Feyenoord slår Excelsior med 3–0.

15–16 april: Guidetti äter något olämpligt och blir matförgiftad. Magsjukan varar tre-fyra dygn.

22 april: Han avstår mötet med Ado Den Haag, men förklarar att det är en säkerhetsåtgärd för att fylla energidepåerna. I samma veva börjar det kännas underligt i höger ben.

23–29 april: Efter att ha fallit ihop svårförklarligt på träning undersöks Guidetti av Feyenoords läkare och av experter i Rotterdam. Manchester Citys läkare Philip Batty flyger också ner för att hjälpa sin spelare. Landslagsläkaren Leif Swärd knyter kontakt med Batty och Guidetti för regelbundna rapporter.

6 maj: Holländska ligan avslutas utan att Guidetti har spelat någon mer match. Swärd rapporterar till Erik Hamrén att skadan fortfarande verkar vara under kontroll och att EM inte är kört för anfallaren.

13 maj: Swärd har haft farhågor, men inte gett upp hoppet förrän han testar Guidettis lår i Göteborg. Prognonsen är dyster: efter en tids vila kommer det krävas en till två månaders arbetet för att få tillbaka styrkan i låret.

14 maj: Sveriges förbundskapten Erik Hamrén presenterar EM–truppen och Guidetti fanns inte med. Nerven var fortfarande inflammerad.

24 maj: Guidetti kallar till presskonferens för att berätta om den stekta kycklingen som förstörde för honom. Han lovar då att han ska vara mer noggrann med maten i fortsättningen.

27 juni: Guidetti vet inte när han kommer att kunna vara tillbaka på planen. Men berättar i P1:s sommarpratarna att han får stor ångest av att följa EM.

23 augusti: Då bekräftar Manchester City att Guidettis comeback dröjer. Då börjar det talas om mitten av oktober.

25 augusti: Manchester City publicerar ett videoklipp där Guidetti cyklar runt en fotbollsplan på en sparkcykel. Det gör han för att stärka benstyrkan.

5 september: Trots att Guidetti inte tränar med City eller spelat någon match på flera månader väljer den engelska klubben att ta med honom i deras Champions League–trupp.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN