Frändén: Milan-matchen var en väckarklocka för Barça – nu blir de ännu farligare...

FOTBOLL

PSG spelar årets match och behöver leta efter ljusglimtar, tecken och halmstrån i stora höbalar.

Det är förstås frestande att blicka söderut, mot det som hände i Milano.

Men att Barcelona gick på en rejäl mina mot Milan är de dåliga nyheterna – för Paris Saint-Germain.

Barcelona har ägnat vårsäsongen åt att blanda branta stup och svindlande mirakel. Det har varit en säsong utan mellanlägen i Katalonien och det började med en inledning som saknade motstycke i den spanska fotbollshistorien.

Katalanerna hade i praktiken redan i december tagit hem ligan när tränaren Tito Vilanova återigen drabbades av en cancertumör och tvingades lämna laget för specialistvård i New York.

De utannonserade sex veckornas behandling blev till dubbelt så många och under tiden hann Barcelona tappa självförtroendet – och ansiktet – inför Real Madrid tre gånger på raken. Man såg dessutom ut att åka ur Champions League med huvudet före efter en 0–2–förlust borta mot Milan.

Men Leo Messi och kompani ville annorlunda och när man fullbordat en av europafotbollens mest spektakulära vändingar mot Milan stod det 4–0 på resultattavlan på Camp Nou.

Inget har varit som vanligt

Barcelona hade aldrig gjort en liknande vändning, i första hand för att de sällan ligger under efter första mötet av två, och upphämtningen slog sig in i klubbens redan glittrande historia.

Nästa mirakel inträffade en dryg vecka senare när vänsterbacken Eric Abidal friskförklarades helt och för första gången sedan hans andra levertumör konstaterades för ett år sedan återigen togs ut i Barcelonas trupp.

Dagar senare landade Tito Vilanova på spansk mark efter en lyckad rehabilitering i USA.

Under en säsong där inget varit som det brukar i Barcelona måste livet nu återgå till det normala, vilket översatt till katalanska betyder att förhållandevis lätt ta sig till semifinal i Champions League.

Klubben har varit bland de fyra sista lagen fem år i rad och vill PSG leta efter tecken på att den här våren ska bli annorlunda är det förstås frestande att blicka mot matchen på San Siro.

För kan ett anonymt Milan hålla Barça stången i en match så kan väl stjärnspäckat PSG klara av det i två?

Gör inte en plattmatch till

Tvärtom, säger jag. Att Barce­lona utöver en svängig säsong både på och utanför planen har gått på en rejäl nit i Champions League gör dem ännu farligare i turneringen.

I efterspelet till Milan – Barcelona gick både Gerard Piqué och Dani Alves ut och konstaterade osentimentalt att de inte gjort allt de kunnat i Italien och att det kanske skulle fungera som en nödvändig väckarklocka, för att åter landa med båda fötterna på marken och förstå att inga lag i Europa går att slå på rutin och dålig inspiration.

Så sent som i går sa ställföreträdande tränare Jordi Roura att det man lärt sig av matchen var att man aldrig skulle göra en liknande insats igen.

I returmötet på Camp Nou genljöd väckarklockorna oupphörligen i nittio minuter och när Milan kom ut på andra sidan var det som ett lag som helt enkelt fått betala dyrt för att de gjort två mål i första matchen.

Förutom vårens emotionella berg- och dalbana i Barcelona har Paris Saint-Germain alldeles egna skäl att tro på en fin insats i kväll. Man har skapat ett lag som har ligatiteln i ena handen via en samling stjärnor som matchar det mesta i Europa.

Men att Barcelona redan gjort en rejält plattmatch i Champions League ska inte fransmännen ta fasta på. Det talar mer för att katalanerna inte ska göra om det än något annat.