Mästaren utslagen efter bojkott-match

FOTBOLL

Jättematchen i cupen började med antiklimax

HELSINGBORG/STOCKHOLM. Stormötet i Svenska cupens kvartsfinal mellan Helsingborgs IF och IFK Göteborg började lugnt. Väldigt lugnt.

HIF:s supportergrupp Kärnan uppmanade samtliga att bojkotta den första halvleken av matchen.

När fansen väl var inne på arenan hade matchens enda mål fallit – genom IFK Göteborgs Philip Haglund.

Bakgrunden till uppmaningen var att matchen började redan 18:00 på kvällen. Fotbollsförbundet hade redan fått kritik för de tidiga matcherna från flera håll men förklarat det hela med Uefa-regler, som slår fast att inhemska matcher inte får krocka med sändningstid för matcher i Europa eller Champions League, och att de måste anpassa sig till SVT:s tablå.

– De större förbunden kan ta böterna, men jag tror inte att svenska klubbar har råd med det. Nu lyckades vi hitta den 4 april. Vi har ingen annat val, supportrarna får ta den nackdelen. En annan faktor är SVT:s schema, sa tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager då.

”Behandlas som andra klassens konsumenter”

Då valde HIF:s supportergrupp Kärnan att bojkotta första halvlek av kvartsfinalen mot IFK Göteborg.

”Med en sådan aktion vill vi visa vilken effekt det får när man behandlar trogna supportrar som andra klassens konsumenter”, skrev styrelsen för supporterföreningen på Kärnans hemsida.

Fansen som svarade på uppmaningen missade kvartsfinalens avgörande. Det föll nämligen efter bara några minuter när Philip Haglund utnyttjade ett fatalt misstag av HIF:s försvar.

Två backar ut hemmalaget gick ihop och missade bollen i en luftduell. Istället damp den ner rakt i gapet på 25-årige Haglund som enkelt slog in segermålet.

”Jag är otroligt besviken”

– Den hamnade rakt i bröstet på mig så det var bara att klippa till, säger Haglund till SVT.

HIF pressade intensivt i slutskedet och hade en boll i stolpen, från IFK-försvararen Mattias Bjärsmyr, i den 89:e minuten men Haglunds mål blev matchens enda och skickade ut regerande mästaren Helsingborg ur cupen.

– Jag är otroligt besviken. Jag hade varnat för det här. En bra dag (mot Djurgården) gör ingen sommar. Vi står och sover när de gör 1-0. Framåt vimsar vi omkring lite här och var. Vi jobbade ihop till en kvittering, men det känns surt att vi inte har chansen att få spela i Europa, säger HIF-tränaren Roar Hansen.

I cupen får nu istället IFK Göteborg räknas som storfavorit till hela slutsegern.

– Helsingborg är riktigt bra, tycker jag. Både tur och skicklighet räddar oss i slutet, men vi kunde lett med flera bollar i paus. Vi är oerhört ödmjuka, men väldigt stolta över segern, säger IFK:s tränare Mikael Stahre.

I onsdagens andra kvartsfinal slog Örgryte Falkenberg med 1-0.