Här laddar Wernbloom och Elm för VM-kvalet

FOTBOLL

I dag samlas Blågult – då spelar de cupfinal i Tjetjenien: ’Står militärer var tionde meter’

Foto: Pontus Wernbloom och Rasmus Elm

Landslaget samlas i Stockholm i dag.

Samtidigt spelar Pontus Wernbloom och Rasmus Elm rysk cupfinal – i krigs- och våldsdrabbade Tjetjenien.

– Det är nog den mest udda ­resan vi gör. Det står beväpnade vakter var tionde meter, säger Pontus Wernbloom.

Svenskduons säsong kan bli mer framgångsrik än Zlatans och Paris SG:s om CSKA Moskva tar hem den ryska dubbeln i dag genom finalseger mot hårdsatsande Anzji Machatjkala.

– Det var häftigt att vinna ligan till att börja med. Det var ju första ligatiteln sedan 2006. Vi var inte favoriter inför den här säsongen. Det var mest snack om Zenit och Anzji, säger Wernbloom till Sportbladet.

– Cupen är också stor i Ryssland. Tar vi dubbeln är det riktigt mäktigt. 

mlas i Stockholm i dag spelas den ryska cupfinalen i det tidigare hårt krigsdrabbade Tjetjenien, i huvudstaden Groznyj där mord, våld och attentat är en del av vardagen.

Hur är det att resa till en sådan plats?

– Lite udda, minst sagt. När vi kommer ner dit står det militärer med automatvapen på var tionde meter.

Varför spelas cupfinalen där?

– De har en fantastisk nybyggd arena i Groznyj. Det är en av de få nya arenor som är klara inför 2018.

Hur känns det att landa där som nybliven tvåbarnspappa?

– Det känns ganska lugnt, trots allt. Jag kanske är naiv. Jag tror inte­ CSKA skulle utsätta oss för några risker och åka någonstans där det skulle vara för farligt.

”Var riktigt grinig”

På grund av cupfinalen i Groznyj missar Elm och Wernbloom de inledande dagarna på landslagssamlingen och båda vilar från matchen mot Makedonien i Malmö måndag kväll.

På fredag VM-kvalar Sverige mot Österrike borta i Wien och därefter Färöarna hemma 11 juni.

Sedan väntar semester?

– Ja…i åtta, nio dagar. Jag ska på Bjärsmyrs (Mattias) bröllop. Sedan åker vi till Kina med CSKA 28 juni. Underbart!

Allvarligt, hur känns det?

– Ska man ändå ut och flyga så är det bättre att åka till ställen där man inte varit tidigare, där man får uppleva något annorlunda. Så länge jag slipper vara i Tjetjenien mer än två dagar är det okej. 

Hur sliten är du?

– Det är rätt lugnt. Vårt seriespel var ju bara över 30 omgångar och vi hade ett långt vinteruppehåll. Det blir inga problem att ladda om inför cupfinalen.

Känner du att du haft en viktig roll i laget?

– Ja, absolut. De tre, fyra första matcherna hamnade jag på bänken och då var jag riktigt grinig, men efter det har det gått bra för mig personligen. Jag känner att det är min bästa säsong utomlands.

Hur grinig var du i början? Vad sa du till er tränare, Leo Slutskij?

– Jag ville knappt prata med honom, haha. Jag var sjuk någon match, som vi vann mot ett bottengäng och sedan valde han att inte ändra på ett vinnande lag.

– Sedan fortsatte vi att möta bottenlag ett tag och då blev jag sittande. Jag kan väl förstå att han inte­ ändrade då…men jag var riktigt jävla grinig.

– Men så förlorade vi mot Dynamo i derbyt och då var jag inne i laget igen och sedan dess har det gått riktigt bra. Det kan vara bra att bli riktigt förbannad ibland också. 

Vad har du utvecklat i ditt spel?

– Jag vet inte om jag har utvecklat något speciellt, jag får spela på det sättet som är bäst för mig: vinna boll och ge den till de kreativa gubbarna vi har i laget. Jag ska ­inte göra mer än så.

– Slutskij förväntar sig inte mer än så av mig. Alla i laget vet vad de ska göra – vilka som ska kriga, vilka som ska passa och vilka som ska ­göra mål. Det är väldigt tydliga roller och det är inte bara tränaren som styr det utan hela klubben, även när vi värvar spelare i olika roller.

”Svårt att slå sig in”

Berömmet till Wernbloom och Rasmus Elm har varit översvallande i Ryssland. Svenskarna är en stor orsak till CSKA:s starka ­säsong i en riktigt tuff liga.

Men där Elm jobbat in sig i Erik Hamréns startelva har Wernbloom hamnat på bänken när diskussionen om Elms partner i Blågult handlat om Kim Källström eller Anders Svensson.

Hur ser du på din roll i landslaget?

– Jag har suttit på bänken och det har varit svårt att slå sig in. Jag fick spela mot Slovakien och då tycker jag det gick bra. Jag hoppas jag har tagit några steg närmare startelvan.

– Jag är lite självkritisk också, jag har inte fått ut det jag presterat i klubblaget i landslaget. Det gäller att inte snacka för mycket utan att visa det på planen.

Vad hindrar dig från att prestera på samma nivå i landslaget?

– Landslaget har haft flera tuffa matcher det senaste halvåret, mot riktigt bra motstånd. När Rasmus och jag spelar med CSKA så är vi spelförande i nio av tio matcher. Det blir en annorlunda fotboll än när landslaget möter Tyskland, ­Argentina eller Brasilien. För mig gäller det att ta chansen när jag får den på riktigt, i tävlingsmatcherna.

Säsongen har varit en succé. IFK Göteborgsikonen Wernbloom sänder ett tack åt oväntat håll.

– Ryska ligan startar igen i slutet av juli. Men i år slipper vi alla fall kvala till de olika Europacuperna och åka ut mot AIK… Nu går vi rakt in i Champions League.

Förlusten mot AIK i kvalet till Europa League var en märklig början på en säsong som sedan blivit väldigt lyckad.

– Ja, och jag tror faktiskt det var bra för oss att vi åkte ut där. Vi har kunnat fokusera på en match i veckan i ligan i stället. Vi har haft en tunn trupp och skador. Vi hade inte klarat massor med extramatcher. Så tack AIK! säger Pontus Wernbloom med ett gapskratt.

Svenska landslagets program

Lördag: 14.30 Presskonferens med Erik Hamrén. 17.30 Träning, Stockholm. Söndag: 11.30 Träning, Stockholm. Måndag: 19.00 Sverige–Makedonien i Malmö. Tisdag: Träning, Stockholm då även Rasmus Elm, Pontus Wernbloom, Anders Svensson och Pär Hansson ansluter. Onsdag: 11.30 Träning, Stockholm. Torsdag: 11.15 Träning, Stockholm. 19.00 Presskonferens, Wien. 19.15 Träning, Ernst Happel-stadion, Wien. Fredag: 20.45 VM-kval Österrike–Sverige. Lördag 8 juni: 12.30 Pressträff, Stockholm. Söndag: 11.30 Träning, Friends Arena, Solna. Måndag: 11.30 Träning, Friends Arena, Solna. 13.00 Presskonferens. Tisdag: 19.15 VM-kval Sverige–Färöarna.

Så är läget i Tjetjenien

■ ■ ■ 1991 förklarade sig Tjetjenien självständigt i samband med Sovjetunionens kollaps. 1994 beordrade Boris Jeltsin ryska armén in i Tjetjenien och de hårda striderna påminde om det tidigare kriget i Afghanistan. Vapenvila förhandlades fram 1996.

1999 bröt striderna ut igen. Terrorattentat utfördes bland annat i Moskva av tjetjenska rebeller. Under Vladimir Putin anklagades Ryssland för mycket hård krigsföring i området. 2009 förklarade Ryssland att ”antiterroristoperationen” var avslutad och en omfattande återuppbyggnad har skett. Mord och våldsdåd tillhör dock fortfarande vardagen.

Bröderna Tamerlan och Dzjochar Tsarnajev som genomförde bombdådet mot Boston Maraton har sina rötter i Tjetjenien och har kopplingar till den tjetjenska frihetsrörelsen.

Dagens finalarena i den ryska cupfinalen, Akhmat Arena i Groznyj med plats för 30 000 åskådare, invigdes 2011. CSKA:s fanclub har uppmanat supportrarna att bojkotta cupfinalen, bland annat på grund av det osäkra situationen i landet.

Källa: sakerhetspolitik.se och Wikipedia.

ARTIKELN HANDLAR OM