Så blir AIK:s fest på Friends arena

avKristoffer Bergström

FOTBOLL

75 års minnen flyttar in – i en svartgul explosion: Känns som Råsunda

1 av 2

75 års minnen av Råsunda ska införlivas i en nybyggd miljardarena.

Därför är tjugo rejäla flaggor uppsydda för premiären, men viktigast är den slitna tjugo­första som AIK:arna räddade från fansens ”plundring”.

– Den var det sista vi såg på Råsunda och det första vi ser här, så det är lite symboliskt, säger Andreas Alm.

Klockan 14.51 i dag tågar AIK in på sin nya arena för första tävlingsmatchen. Från hörnflaggorna kommer led av ungdomsspelare bilda diagonala streck mot mittcirkeln. De ska vifta med nysydda, tjugo kvadratmeter stora flaggor mot ett enormt AIK-märke i mitten. På läktarna framför fansen ett tifo de har förberett i månader.

Den svartgula explosionen har ett djupare syfte.

Flytta en kultur

AIK har sedan 1937 varit fruktade på hemmaplan. De senaste säsongerna har poängskörden hackat något, men laget ligger ständigt bland de översta i publikligan. Nu vill klubben flytta över mer än spelare och supportrar till Friends arena. De vill flytta över kultur och minnen för att skapa en ny borg.

En del i arbetet rör inställningen.

– Det handlar om att vinna matcher. Det är enklaste sättet att bona in sig. Många i AIK vill utveckla sina områden, så jag har bett mina spelare att ha tunnelseende eller skygglappar. De ska gå först. De ska visa att det är samma AIK, säger tränaren Andreas Alm.

Den andra delen rör det materiella. Faktiskt. Andreas Alm och spelarna menar att gulsvarta dekaler och prylar som påminner om tryggheten på Råsunda kommer underlätta flytten.

Därför kallas ståplatsläktaren här också för Norra Stå. Därför spelas samma inmarschlåt. Och därför var spelarna noga med att inte låta fansen plundra hela Råsunda i vintras. Ett tygstycke skulle nödvändigtvis och i smyg med till Friends arena.

”Känner sig hemma”

– Vi har pimpat upp omklädningsrummet så att de känner sig hemma. Framför allt har vi flaggan från Råsunda inne i omklädningsrummet. Det extremt stora standaret står därinne och är viktigt för oss.  Den var det sista vi såg på Råsunda och det första vi ser här, säger Alm.

Inmarschflaggan fanns på Råsunda i evigheter. För att behålla åbäket nära laget har de glasat in den i omklädningsrummet.

Hur väl standaret och övriga förberedelser har fungerat syns kanske på planen i dagens match mot Syrianska. På förhand är Nils-Eric Johansson nöjd med flyttjobbet.

– Det känns som Råsunda när vi är här. Det är vi som spelar och det står AIK överallt. Det känns naturligt att vara här, säger backen.

GUIDEN TILL INVIGNINSFESTEN

1. Avsked från Råsunda

Klockan ett lämnar spelarna en blomkrans på det som är kvar av den gamla arenan. Sedan åker de buss till Friends arena, med vägen kantad av fans som rör sig samma sträcka.

2. Flaggor, orkester, AIK-märken

En orkester med ett tjugotal bleckblåsare och trummare är inhyrd. Den kommer marschera runt på Friends arenas gräs fram till cirka 14.40. När uppvärmningen är slut kommer ungdomsspelare ut på planen med fyra gånger fem meter stora flaggor. De bildar ett X över gräset och lämnar utrymme för AIK-märket i mittcirkeln.

3. Minnet från Råsundan

Flaggan är bara en intern symbol i laget för att känslan från Råsunda finns kvar. Den är otymplig och sliten. Den plockades med från förra arenan, glasades in och hänger i omklädningsrummet så att spelarna ser den precis före inmarschen.

4. Massivt tifo

Black army har förberett sig i månader, men är förtegna. ”Det har känts bittert under vintern att se Råsunda rivas, men nu måste vi göra nationalarenan till vårt hem. Det kommer ta tid. En viktig del är att vi håller i gång ramsor i klacken så att det blir stämning direkt”, säger vice ordföranden Daniel Wilhelmsson.

5. Norra stå

Precis som på Råsunda ligger ståplats­läktaren på den norra sidan och kallas följakt­ligen likadant som sin föregångare. ”Det är för att vi ska plocka med oss så mycket vi kan av den svartgula själen” säger Black Armys vice ord­förande Daniel Wilhelmsson.

6. Försöka vinna

”Till sist är det enkelt. Att vinna är bästa sättet att känna sig hemma” 

//Nils-Eric Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM