AVSLÖJAR: SvFF anmäler landslagsspelare

Uppdaterad 2019-01-12 | Publicerad 2019-01-11

Wagner
Wagner

Svenska Fotbollförbundet anmäler landslagets och Kopparberg/Göteborgs spelare Julia Zigiotti, 21, och Jennifer Falk, 25, för brott mot de nya agentreglerna.

– Jag kan bekräfta att jag har lämnat in en anmälan till disciplinnämnden, säger förbundsjuristen Tobias Tibell.

I somras trädde SvFF:s nya regler i kraft som gör att att svenska fotbollsspelare och svenska klubbar bara får använda sig av förmedlare, eller agenter vanligtvis kallade, som är registrerade och certifierade av Svenska Fotbollförbundet.

Detta som ett led i rensa upp bland allt mer spretiga, och i vissa fall olagliga, övergångsaffärer som görs med miljontals kronor inblandade.

Göteborgs-Posten avslöjade för en månad sedan hur SvFF inlett en utredning sedan det framkommit att en agent som varken är registrerad eller certifierad medverkat vid flera övergångar till SM-tvåan Kopparbergs/Göteborg FC och till nedflyttade IFK Kalmar.

Anmälts till förbundet

Nu är utredningen klar och enligt Sportbladets uppgifter har tre spelare anmälts av SvFF:s utredare till förbundets disciplinnämnd för brott mot det nya regelverket.

– Jag kan bekräfta de uppgifterna. Vi har valt att gå vidare med en anmälan efter att vi har hört spelarna, tagit del av information som kommit fram via media och vad agenten själv har skrivit på sin Linkedin-sida, säger förbundsjuristen Tobias Tibell till Sportbladet.

Spelarna är Kopparbergs/Göteborgs landslagsspelare målvakten Jennifer Falk och anfallaren Julia Zigiotti samt IFK Kalmar-målvakten Fanny Lund.

Fanny Lund
Fanny Lund

Vad riskerar de för straff?

– Det är enligt Riksidrottsförbundets stadgar en tillrättavisning, böter eller avstängning, säger Tibell.

Använt otillåten agent

Agenten/förmedlaren i fallet eller klubbarna har inte anmälts till disciplinnämnden efter utredningen.

I somras, 10 juli, värvades Julia Zigiotti från Hammarby till Kopparbergs/Göteborg och representerades då, enligt utredningen, av agenten som inte är registrerad eller certifierad av Svenska Fotbollförbundet.

De nya reglerna trädde i kraft 15 juni.

Målvakten Jennifer Falk ska ha använt sig av agenten i samband med att hon förlängde sitt avtal med SM-tvåan i höstas och samma dag meddelade IFK Kalmar att man värvat målvakten Fanny Lund, från Kungsbacka.

Agenten gratulerade och skrev då, liksom i de tidigare fallen, på sin Linkedin-sidan att det var ”hans spelare som skrivit på för IFK Kalmar”.

Agenten riskerar dock inget straff från SvFF.

– Agenten är inte registrerad eller certifierad hos oss och därför har vi ingen jurisdiktion (rätt att döma) honom. Däremot kan det här ligga förmedlaren till last om han vill ansöka att bli registrerad eller certifierad hos oss, säger Tibell och fortsätter:

– Vår utredning har inte hittat några uppgifter som visar att agenten har jobbat på uppdrag för klubbarna. Han har bara jobbat för spelarna och därmed har klubbarna inte gjort något fel.

Båda Julia Zigiotti och Jennifer Falk är uttagna till landslagets läger i Sydafrika som inleds 14 januari inför sommarens VM.

Tibell hänvisar frågan om spelarna fortfarande är uttagningsbara till landslagsledningen.

Får åka med landslaget

– Anmälan påverkar inte deras resa med landslaget. Det avgörande blir vad disciplinnämnden kommer fram till, säger damlandslagschefen Marika Domanski-Lyfors till Sportbladet.

Kan de spela i landslaget om de blir fällda i disciplinnämnden?

– Det beror på straffet. Om de bara skulle drabbas av en tillrättavisning eller böter så kan de sannolikt det. Blir de avstängda så är de uttagningsbara när de har sonat sitt brott, säger Domanski-Lyfors.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson är informerad om anmälan från SvFF mot landslagsspelarna.

Julia Zigiotti har inte mycket att säga när Sportbladet når henne:

– Jag har inga kommentarer. Det är skönt att det inte påverkar landslagsspelet innan något beslut har fattats. Det är allt som jag kan säga, menar anfallaren.

Fotnot: Sportbladet söker även Jennifer Falk och Fanny Lund för kommentarer.

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.