Djurgården får böta för kränkande ramsor

”Det är väldigt märkligt”

Djurgården är historiskt i bötessammanhang.

Som första klubb någonsin har de dömts de till att betala böter för kränkande ramsor riktade mot domaren.

– Det är märkligt att vi enligt Svenska fotbollförbundets bestämmelser ska stå till svars för vad folk skriker, säger Djurgårdens säkerhetsansvarig Mats Jonsson.

I går meddelade Djurgården att de får böta 25 000 kronor efter mötet med Malmö FF den 15 april.

”Djurgården åläggs en straffavgift om 25 000 kronor på grund av inkastade föremål samt kränkande ramsor riktade mot domaren”, skrev Disciplinnämnden i sitt beslut.

Aldrig hänt tidigare

Det är de böterna som gör Djurgården historiskt. Aldrig någonsin tidigare har en klubb fått betala böter för att deras supportrar skrikit kränkande ramsor mot en domare.

– En klubb i en lägre division fick 2008 böta för en banderoll riktad mot en domare, men det här har jag aldrig hört talas om, säger Dif:s säkerhetsansvarig Mats Jonsson till Sportbladet.

– Det är viktigt att betona att det inte är okej. Men det är märkligt att vi, enligt Svenska fotbollförbundets bestämmelser, ska stå till svars för vad folk skriker. Det känns som man skjuter från höften men missar målet helt.

De kränkande ramsorna mot domaren Martin Hansson kom efter Pa Dembo Tourays utvisning strax före halvtid. Han åkte på en målchansutvisning och hemmalagets supportrar skanderade ”Martin Hansson jävla hora” enligt domarens anmälan.

”Mycket kan straffas”

Det ska sedan ha skett två gånger till under matchen.

– Det är väldigt märkligt att regeln helt plötsligt ska börja tillämpas nu, den har funnits där sedan 2006. Regelverket är tydligt, tillåter inte hot eller kränkningar mot person eller grupp av personer, säger Jonsson.

– Därför skulle det också kunna gälla spelare eller två klackar som hånar varandra. Det är mycket som kan tänkas straffas av det här.

Djurgårdens styrelse ska diskutera om de ska överklaga domen.

Sportbladet har utan framgång sökt Disciplinnämndens ordförande Kenneth Tallinger.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN