”Då får de klara sig utan statligt stöd”

avRobert Laul

FOTBOLL

Svenska Fäktarförbundets ordförande Lars Liljegren tycker att fotbollen och ishockeyn bör lämna Riksidrottsförbundet (RF) och bilda organisationen ”Svensk Underhållningsidrott AB”.

– Där kan Rune Andersson och de andra tuta och köra men kom inte och ta samhällsstöd från oss andra, säger han.

Lars Liljegren är mycket kritisk till att riva upp 51-procentsregeln.

Lars Liljegren är en av de största kritikerna mot förslaget att riva upp 51-procentsregeln. I fäktarförbundets remissvar till Riksidrottsstyrelsen lanserar Liljegren tanken att dela upp svensk idrott: å ena sidan dagens organisation med RF som högsta beslutande instans.

”Sluta hyckla”

Den andra delen kallar han ”Svensk Underhållningsidrott AB” för förbund och föreningar som vill släppa in utomstående ägare.

– De får klara sig själva utan stöd från stat, kommuner och landsting, menar Liljegren.

Vad är problemet att riva upp 51-procentsregeln?

– Det förändrar svensk idrott som då inte längre är en demokratisk organisation. Jag tycker att vi ska sluta hyckla. Fotbollen splittrar hela rörelsen.

Färre ideella

Rune Andersson och andra miljardärer anser att det underlättar för att skjuta till pengar. Vad säger du till dem?

– Det ideella ledarskapet i svensk idrott är värt ungefär 20 miljarder om året. I Runes bolag kommer färre motiveras att jobba ideellt. Folkrörelsen är politiskt förankrad men samma sak där, jag tror att statens och kommunernas stöd skulle minska. Men visst, Rune Andersson och de andra tuta och köra men kom inte och ta samhällsstöd från oss andra, säger Lars Liljegren.

ARTIKELN HANDLAR OM