Tung smäll för AIK – gick back 9 miljoner

FOTBOLL

Klubbens vd: ”Vi får vara mer restriktiva”

Foto: FOTO: PER GROTH

AIK Fotboll gick back med nio miljoner kronor under 2010. Bolaget räknar med att göra förlust även i år och därmed är utrymmet för nyförvärv under säsongen begränsat.

– Vi får vara mer restriktiva med våra antaganden och mer ödmjuka inför 2011, säger AIK:s vd Annela Yderberg.

Det var inte bara på fotbollsplanen som AIK hade det tufft i fjol. Klubben blöder även ekonomiskt.

Främsta förklaringen till det negativa resultatet är att publiksnittet sjunkit från 17 436 till 11 925. Där har AIK tappat 10 miljoner kronor i intäkter jämfört med guldåret.

– Vi hade inte räknat med samma publiksnitt som 2009, men ändå betydligt högre än vad det landade på, säger Yderberg.

Annat som påverkat är att souvenirförsäljningen gick 1,3 miljoner kronor back, mindre pengar från svensk elitfotboll på grund av den skrala elfteplatsen i allsvenskan och ordningsstörningar som kostat en miljon kronor. Men även ökade spelarkostnader försämrade ekonomin.

Satsade mer än planerat

– Vi lade mer pengar på sporten än vad vi planerat. Det var spelare som skulle ersättas med kort varsel, och då med sign-on-bonus, något som belastar resultatet direkt. Tyvärr behövde vi dumt nog satsa extra för att hålla oss kvar i allsvenskan och vi ville även lägga lite extra på Europacupspelet, det har drivit upp kostnaderna.

Några sådana satsningar är inte att räkna med i år.

– Med de förutsättningar vi har nu kommer vi att göra en förlust i driften även i år. Sedan siktar vi på att vara i balans 2012 och från 2013 och framåt gå plus, säger Annela Yderberg.

Moderbolagets egna kapital uppgår nu till drygt 2 miljoner kronor. En kontrollbalansräkning har upprättats då det egna kapitalet understiger 50 procent av registrerat aktiekapital.

Då AIK:s egna kapital är lågt och då bolaget räknar med att göra förlust även 2011 kan det bli tal om spelarförsäljningar i sommar eller under slutet av säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM