Toppdomaren om alla hoten: ”Helt jävla sjukt”

Jonas Eriksson i öppen intervju med NSD: ”Alla som dömer i allsvenskan har fått någon form av hot”

Han vågar inte svara i telefon, vägrar säga sina barns namn offentligt och låter polisen ta hand om breven i sin brevlåda.

– Det är egentligen helt jävla sjukt att jag inte kan säga namnen på mina barn, men det har blivit en vardag för mig att vara försiktig, säger fotbollsdomaren Jonas Eriksson, 37.

Han älskar sitt jobb, men vågar inte ens svara i telefon. Klimatet för de allsvenska fotbollsdomarna har blivit allt hårdare. I år har både Syrianska-AIK och Malmö FF-Helsingborg blivit avblåsta i förtid efter publikoroligheter.

– Jag har suttit och haft ont i magen varje gång det händer, det är en ren slump att det inte är jag som har dömt, säger Jonas Eriksson.

”Alla har fått hot”

Det är i en lång intervju i lokaltidningen NSD (Luleå) som proffsdomaren pratar ut om hoten och hatet mot de allsvenska domarna.

– Alla som dömer i allsvenskan har fått någon form av hot, det kan vara i form av sms, mail eller samtal. Det har till och med hänt att folk har kommit och knackat på dörren hos någon kollega. Men jag har klarat mig ganska bra, säger han till NSD.

Av säkerhetsskäl vill han inte berätta om sin familj.

– Det är egentligen helt sjukt att jag inte kan säga namnen på mina barn, men det har blivit en vardag för mig att vara försiktig.  Jag svarar aldrig i telefonen när det ringer från skyddat nummer, man vet aldrig vem det är.

Ordern: ”Lås dörren”

På matchdagen har han alltid samma rutin. En försiktighetsåtgärd för att skydda familjen från dårar.

– Jag säger alltid till dem "tänk på att jag dömer i kväll". När det är högriskmatcher vill jag att de ska låsa dörren och inte svara i telefon.

Ändå älskar han sitt jobb. Trots hoten och haten. Nu hoppas han att knallskotten i Södertälje och den inhoppande huliganen i Malmö kan vara en vändning.

– Nu är alla så förbannade och less. Kastar man in ett knallskott eller springer in på planen så avbryts matchen. Förhoppningsvis har folk på läktaren fattat det nu. Kanske har vi varit lite otydliga tidigare.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.