Caroline Seger: ”Det var på tiden”

Välkomnar beskedet från Fifa

Caroline Seger välkomnar Fifas besked.
Caroline Seger välkomnar Fifas besked.

Fifa planerar att höja den totala ersättningssumman till kommande fotbolls-VM för damer.

Ett välkommet besked, tycker Caroline Seger.

– Det var på tiden, säger hon till Sportbladet.

Det var inte enbart positiva tongångar efter att Sverige säkrade VM-avancemanget borta mot Danmark för ett par veckor sedan.

När herrlandslaget tog sig till VM i Ryssland fick förbundet 80 miljoner kronor, medan motsvarande summa för damerna är noll kronor.

– Rent krasst tycker jag att det är för jävligt, sa mittbacken Nilla Fischer efter den sista kvalmatchen i Viborg.

Kosovare Asllani gick så långt som att antyda att en bojkott av mästerskapet kunde bli aktuellt.

– Man måste agera om man ska få resultat, för Fifa verkar inte vilja ge oss det självmant. Vi är i VM och klart som fan vi vill spela men inte till vilka förutsättningar som helst, sa hon.

”Klart att det ska in en ersättning”

Något annat som har irriterat spelarna i damlandslaget är den klubblagsersättning som på herrsidan är 70 000 kronor per dag inför och under VM – och noll kronor på damsidan.

Men nu erfar Sportbladet att en ändring är på gång.

Redan i mitten av oktober kan Fifa rösta igenom ett förslag som ger ett ökat ekonomiskt stöd till de fotbollsförbund vars damlandslag tar sig till VM. Dessutom ska det finnas en rekommendation om att införa ersättning till damernas klubblag.

Caroline Seger hoppar inte direkt jämfota av lycka när hon får höra om nyheten men konstaterar att utvecklingen är rimlig.

– Egentligen kan jag tycka att det inte är några konstigheter, det är klart att man ska göra något åt det. Är det en nolla i inkomstkolumnen så är det klart att det ska in en ersättning, säger landslagskaptenen.

”Välbehövligt”

Seger har precis som Asllani, Fischer och flera andra spelare länge påpekat hur skev den ekonomiska fördelningen är mellan dam- och herrfotbollen.

– Det är väl jättebra att det blir en ökning för det är välbehövligt. Det lär glädja många förbund. Man ser att det börjar hända grejer i världen. Det här snacket om att det inte ska finnas intresse tycker jag är förlegat. EM i Holland, exempelvis, var det jättestort intresse för, både publik- och marknadsmässigt. Vi välkomnar det här.

Känns det som att ni börjar få era röster hörda efter protesterna?

– Jag vet inte om våra röster hörs så mycket, de är ganska små. Jag vet att Svenska Fotbollförbundet har legat på väldigt mycket i Fifa och det har varit en väldigt stor faktor till att det nu har tagits upp. Men jag har sagt tidigare att man måste göra det lilla man kan och hjälpa till så gott det går.

– Det är jättebra om det kan bli en ökning, sen får vi se hur mycket det blir. Blir det en förändring så är det bra. Det är så det ska vara och det var på tiden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.