Den nya ledaren

FOTBOLL

GÖTEBORG. Om spelsystemet var en revolution så var Kim Källström, 26, ledaren bakom.

I 58:e landskampen hittade han rätt som målskytt och framspelare.

– Jag är jätte, jättenöjd, säger han.

Foto: Källström tog chansen Kim Källström var pigg när Sverige träningsspelade mot Frankrike. Trots det föll svenskarna med 2–3.

Inte för någon annan svensk spelare betydde det nya 3–5–2-systemet så mycket som för Kim Källström.

Mot Frankrike fick Lyonproffset en specialroll som den offensive av tre innermittfältare. Sverige förlorade – men för Källström blev det succé.

– Jag hittade en bra yta och kom bra med i spelet. Jag hade spring i benen och det kändes som vi hade ett liv och rörelse i anfallsspelet som vi inte haft på ett tag, säger Källström.

Assist till 1–0-målet

Han slog ett perfekt inlägg med högerfoten till Henrik Larsson, som gjorde 1–0 efter ett svenskt drömanfall.

Vid ställningen 1–1 i början av andra halvlek jagade Sverige ledningen. Källström frispelade Henrik Larsson, han frispelade Markus Rosenberg och han hade själv ett vasst distansskott, utan att målet kom då.

Frankrike gjorde i stället 2–1 och 3–1 – innan Källström själv ordnade och placerade in en straff till slutresultatet 2–3.

– Vi gjorde två mål och skapade tre, fyra riktigt bra chanser ytterligare. Med lite mer skärpa hade vi smällt in ett mål till. Deras 2–1-mål kom som en kalldusch, säger Källström.

Hur kändes det här spelsystemet för dig?

– Det kändes jätte, jättebra. Sedan kan man inte jämföra med andra landskamper. Det var kul att spela, jag var inblandad i flera roliga situationer. Det var positivt.

– När jag fick bollen var jag högre upp och närmare motståndarmålet.

Vågar ni köra vidare med 3–5–2 i VM-kvalet mot Albanien?

– Det är en fråga för ledningen. Men gör vi ett test, som slår väl ut, så kan det vara läge att fortsätta.

”Stärker säkert mitt namn”

För Kim Källström, som i säsongsinledningen hamnat utanför startelvan i Lyon, kan framgången vara avgörande – både för den fortsatta landslags- och klubbkarriären.

– Matchen gick på tv i Frankrike och det gick bra. Det stärker säkert mitt namn i Frankrike och det är positivt. Det är lite bonus.

Även medspelarna hyllade.

– Kim är en väldigt klok spelare och en lirare. Det fungerade alldeles utmärkt. Han är nog väldigt nöjd med den här positionen, säger Henrik Larsson.

ARTIKELN HANDLAR OM