Bank: Kan man fuska inför världens ögon? Jag antar det

Europas största turnering, fotbollens finaste klubbar, världens alla tv-kameror?…

…?och historiens värsta fusk?

Låt oss räkna lite enkel riskmatte innan vi svarar på det.

Följ ämnen

Det är klart att det är kittlande.

Två timmar före den viktigaste lottningen i världens klubbfotboll påstår en anonym forumskribent att han genom gamblingkällor vet hur lottningen ska gå:

Liverpool–Arsenal, Chelsea–Fenerbahçe, Man United–Roma.

Oddsen för att han ska ha rätt är mindre än en på hundra.

Ingen bryr sig om inlägget förrän gamle stjärnmålvakten Rinat Dasajev ställer sig i en sal i Nyon, inför hela världens ögon, och plockar upp lottbollarna:

Arsenal–Liverpool, Fenerbahçe–Chelsea, Roma–Man United.

Inte bara rätt matcher. Utan på pricken rätt spelordning, med det lilla förbehållet att samtliga par spegelvänts.

En sanslös slump? En konspiration signerad ryska maffian? En lottning som gjorts upp och köpts av spelsyndikat i Asien?

Uefa blånekar, förstås. Det är inte första gången som den här sortens misstankar riktas mot stora lottningar. Ni minns Italien-VM 1990, ni kommer ihåg att arrangörsländerna konsekvent fått enkla lottningar de senaste VM-turneringarna.

Även om jag har högre tankar om Uefa än om det genomkorrupta Fifa så står de inte över alla misstankar.

Inga solklara vinnare

Ändå är det här annorlunda. Det man kan konstatera är att det inte finns några solklara sportsliga vinnare i lottningen; alla kommer att få tuffa semifinaler oavsett vilket.

Återstår gör ekonomiska skäl, krafterna på de gigantiska asiatiska och engelska spelmarknaderna. Det finns gamblers som riggat tennismatcher, det finns andra som dragit hem stora summor genom att utnyttja eftersläpningen i live-spelen i tennismatcher.

Men kan man rigga en lottning inför världens ögon?

Jag antar det.

Vill man det?

Jag tror inte det.

En vettig bedömning är varken för cynisk eller för naiv, och för att få lite mer kött på benen slår jag en signal till min man i den internationella spelbranschen. Han säger att det förstås finns intressen för att rigga spel.

– Men jag undrar hur det skulle gå till här. Om man vill ge sig på att fixa fotbollsspel så är det enklare att göra det i den finska ligan.

Så är det, förstås. För en gambler är det ingen skillnad mellan att veta resultatet i en match mellan Allianssi och Haka och att veta resultatet i en Champions League-lottning. Och då är det inte särskilt smart att fuska med världens största klubbturnering.

Så nej, jag tror inte på en konspiration.

Dom undrar i Rom

Däremot tror jag att det finns en och annan i Rom som undrar.

Roma ska tillbaka till Old Trafford igen, för tredje gången på ett år och med 7–1-spöket från i fjol fortfarande hängande över sig.

I går satt Luciano Spalletti på Trigoria och tackade för förnedringen 2007.

– Den förlusten fick oss att mogna.

Krocken mellan United och Roma är den som kommer att höras och synas mest. Båda lagen har blivit ett år bättre; Roma vet mer och respekterar mindre, il Principino (Aquilani) och Daniele De Rossi är ett år tyngre och Totti går redan runt och hyperventilerar av njutning över att vara Italiens fanbärare i Europa.

För Roma talar det faktum att de slipper möte de tre engelska lag som kan kväva (Liverpool, Chelsea) eller pressa sönder (Arsenal) en motståndare.

Svaret kommer i april

De kommer att få spela sin fartfotboll mot Manchester United. Men de har ingen Benzema som kan lura Vidic, och de har inte en backlinje som kan kontrollera Rooney och Ronaldo i 180 minuter.

Frågan är om det räcker med resten, med fartfotbollen, Totti och Europas snabbaste bollpojkar på Olimpico.

Jag svarar nej, ett mer pålitligt svar får ni på planen några sena kvällar i april.

Eller möjligen på ett engelskt forum ett par timmar tidigare.

Följ ämnen i artikeln