Domaren tveksam

avJonatan Fast

FOTBOLL

”Det kanske hade varit rätt att bryta helt”

Foto: Scanpix
Domaren Martin Ivarsson plockade upp bollen och avbröt spelet i en kvart. Efter matchen var han tveksam till om det verkligen var rätt att återuppta matchen.

Domaren Martin Hansson valde att återuppta derbyt efter tre raketattacker. Nu rasar AIK:

– Alla är förbannade. Fy fan, det smällde så jävla hårt, säger en skakad Nebojsa Novakovic.

Sent i går natt pratade Sportbladet med Martin Hansson – som erkänner att han inte vet hur han ska hantera attackerna som satts i system:

– Det kanske hade varit rätt att bryta helt.

Besvikelsen och maktlösheten var enorm. Nästan hela AIK:s lag lämnade i går Råsunda utan att lämna några kommentarer. De som gjorde det stod med tårar i ögonen och konstaterade att Hammarby, efter att domaren Martin Hansson efter 15 minuter återupptagit matchen efter en raketattack från Hammarbys supportrar, satte 2–2 med två minuter kvar att spela.

”Vad ska behöva hända”

– Vad ska behöva hända för att en match ska stoppas? Att någon skadas allvarligt, att någon mister ett öga, frågar sig AIK:s assisterande lagkapten Nils-Eric Johansson.

I 84:e minuten gjorde AIK 2–1 genom Markus Jonsson på straff. Då briserade kraftiga knallskott, liknande fyrverkerier, precis bredvid AIK:s målvakt Tomi Maanoja som fick springa för livet. Domaren Martin Hansson bröt matchen – för att en kvart senare återuppta den.

Till AIK:s stora ilska:

– Vi hade aldrig tappat matchen om det inte vore för avbrottet. Hade det smällt bredvid

honom hade han stoppat matchen helt, det är jag 100 på. Han behandlade inte våra spelare som han hade behandlat sig själv, säger Novakovic.

”Klart jag var skärrad”

– Jag fick hela tiden information av polisen att läget blev säkrare, motiverar Hansson för Sportbladet.

Han var efter matchen osäker på att han tagit rätt beslut:

– Det hade kanske varit rätt att bryta helt. Jag vet inte vad jag ska göra i det läget; nu tog jag det här beslutet efter att ha gjort en bedömning. Frågan är så mycket större, klart jag var skärrad.

”Ingen som vet”

Samma sak hände under vårderbyt lagen emellan. Då åt andra hållet med AIK:s fans som syndarna. Och AIK:s lag som kunde kvittera sent på straff. Att avbryta matcher med exempelvis och inkastede föremål har satts i system och nu krävs en tydligare regelbok.

– Det är ju ingen som vet vad som gäller. Det behövs klarare regler. Vi kan ju inte ha 10-minutersavbrott ett par gånger per match. En fråga för framtiden, säger Nils-Eric Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM