Serie A

Disciplinen före allt – då får Totti stanna hemma

FOTBOLL

Den italienska förbundskaptenen utesluter Francesco Totti ur VM-laget som ska spela kvalmatch mot Norge på lördag.

Lämna Italiens bästa spelare hemma utan att förklara varför? Är du galen Lippi?

Till skillnad från sin företrädare Giovanni Trapattoni, är Marcello Lippo självständig, både i förhållande till den italienska fotbollens makthavare, till massmedierna och den allmänna opinionen.

Totti får inte följa med till Oslo, så enkelt är det.

Och Lippi tycker inte att han behöver förklara varför offentligt.

Det hjälper inte hur många frågor journalisterna än ställer. Detta är en sak mellan Lippi och Totti.

–?Totti vet, säger Lippi. Mitt beslut beror inte bara på tekniska skäl.

Därmed är spekulationerna förstås i full gång. En del tolkar beslutet som en disciplinfråga. Under de senaste månaderna har italienska fotbollsförbunden dragit igång ”tolleranza zero”. Förbundet tolererar inte dåligt uppförande under matcherna, varken av spelarna eller av supportrarna. Francesco Totti blev avstängd i fem matcher i slutet av säsongen för en örfil han delade ut. Bär man sig åt så, får man inte spela i landslaget, lyder resonemanget.

Haltande resonemang

Men varför får i så fall Fabio Cannavaro spela, efter skandalfilmen som antyder dopning, eller Rino Gattuso, som vägrade ta en dopningstest?

Resonemanget haltar alltså.

En orsak är säkert att Totti precis har lämnat en av sitt livs sämsta säsonger bakom sig. Tack vare ett bananskal vid namn Coppa Italia, har Roma lyckats få en plats i Uefa-cupen nästa år. Annars har det varit mest elände och Totti har bidragit till det.

Dessutom ska Francesco Totti gifta sig senare i juni.

Rom är redan i upplösningstillstånd inför årets bröllop i staden. Lippi ställer sig förmodligen frågan om Totti överhuvudtaget är tillräckligt koncentrerad för att kunna spela en bra match mot normännen.

Och svaret verkar vara nej.

Totti är förstås sur.

Men det verkar som om det spritter i Lippi. Det måste vara en skräckblandad frihetskänsla att nobba den spelare som anses vara landets bästa. Lippi leker uppenbarligen med tanken på ett nytt italienskt landslag.

Nya möjligheter utan Totti

När Totti spelar blir det lätt ”Totti och de tio dvärgarna”. Men om man tar bort det heliga monstret – italienarnas favorituttryck för stora personligheter som man inte vet om man ska älska eller hata – då får man möjlighet att bygga upp det lag man vill.

Det är värt ett försök. Den nya ligan med 20 lag har avslöjat en lång rad nya, unga talanger i lag som Palermo, Cagliari, Udinese, Livorno och Sampdoria.

Nu är det deras tur att visa vad de går för. Italien åker till Olso med en trupp där flera av de mest kända spelarna saknas. Totti stannar i Rom, Gilardino är skadad, Nesta har blivit tvungen att lämna träningslägret på grund av familjeskäl, Del Piero är inte kallad. En av de få som är kvar av det gamla gardet är Christian Vieri.

Det ska bli spännande att se hur det går. Under tiden är det deppo bland i romanisti på grund av Tottis uteslutning från landslaget. Det gör att de inte kan glädja sig fullt ut åt att Totti just har vigt hela sitt fotbollsliv till Roma, med ett nytt kontrakt som varar fram till 2011.

Antingen tror han verkligen att klubben ska satsa rejält igen nästa säsong, eller också kunde han inte tacka nej till så mycket pengar.

Hoppas att det är Roma hans hjärta klappar för. Det är så ovanligt numera att en spelar förblir sin klubb trogen i hela sitt aktiva fotbollsliv.

Veckans 5 hetaste

Kristina Kappelin (sport@aftonbladet.se)

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Serie A

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Serie A