Totti är tillbaka – för att frälsa laget

FOTBOLL

HANNOVER

Francesco Totti spelar mot Ghana i kväll.

Det är den enda information om laguppställningen som Marcello Lippi motvilligt ger, efter italienarnas träning igår.

Foto: Er Pupone Francesco Totti är tillbaka – nu bär han en hel nation på sina axlar. En nation vars rykte i fotbollsvärlden svärtats ner den senaste tiden. Det ska en VM-succé ändra på.

Det är förbjudet att fråga Lippi om laguppställningen dagen före match. De italienska journalisterna vågar inte, så jag får göra det. Till allas förvåning svarar han.

– Ja, Totti kommer att spela mot Ghana. Kanske inte hela matchen, förmodligen en del av den, men han kommer att spela. Under de senaste dagarna har jag sett honom bli bättre och bättre.

Formen – 70 procent

I går kväll tränade italienarna på stadion i Hannover inför dagens debutmatch mot Ghana. Utanför arenan stod arga och besvikna fans, som inte fick komma in.

Därinne, var alla kameror riktade mot Totti.

– Kul att höra att jag ska spela, säger Totti när vi talar om vad Lippi har sagt.

– Om jag inte hade trott att det var möjligt, skulle jag aldrig ha kommit hit. Jag mår bra. Nu känner jag mig nöjd.

För en kort tid sedan bedömde Francesco Totti själv sin form till 70 procent, efter sin svåra skada i februari. Totti bröt ankeln efter en hård tackling och har kommit tillbaka tidigare än beräknat.

Han har inte spelat bra i vänskapsmatcherna före VM. Förmodligen har han medvetet sparat på krafterna. Tottis närvaro har en viktig psykologisk och symbolisk betydelse för supportrarna och laget. ”Er Pupone” har mognat betydligt sedan den beryktade spottloskan i EM i Portugal.

”Fantastisk”

Han är en av de få stjärnor i landslaget som klarat sig helskinnad ur den pågående fotbollsskandalen. Francesco Totti är dessutom den enda som klart och tydligt har fördömt det som har skett och som kräver förändring och rensning i träsket.

Därtill kommer förstås hans otroliga konster på plan. Förhoppningen är att Totti äntligen ska briljera även i en stor internationell turnering. Om Totti spelar på topp, blir ”gli azzurri” på allvar ett lag att räkna med.

– Totti är en fantastisk spelare, säger Vincenzo Iaquinta.

– Han är enormt viktig för oss, eftersom han är helt unik. För oss anfallare är hans passningar helt avgörande.

Är han trevlig också?

Iaquinta ler.

– Ja, han är kul. Precis som alla romare.

Iaquinta är en av de 23 azzurri som hoppas vara med på planen i kväll.

– Jag har gjort min sista bedömning, säger Marcello Lippi. Jag har redan bestämt vem som ska spela. På måndag morgon meddelar jag spelarna. Sedan ger vi oss i väg att spela den här härliga matchen.

PREMIÄR: Kristina Kappelin följer italienska landslaget – varje dag under VM

Kristina Kappelin