"Straffet kan bli extra hårt"

FOTBOLL

Paragrafen kan snuva Italien på guldet: "Det är osannolikt"

Foto: Mexsport
Manifestation Under VM demonstrerade lagen mot all form av diskriminering. Här inför Italien – Ukraina, en match där Materazzi var avstängd.

Här är paragrafen som skulle kunna frånta Italien VM-guldet.

Artikel 55 ändrades så sent som i mars i år.

Resultatet - rasistiska påhopp ska kunna straffas med poängavdrag - eller diskvalificering.

- Osannolikt, säger Lars-Åke Lagrell.

Eriksson till vänster.

Inför årets VM tog Fifa och Uefa tillsammans med alla lag ett gemensamt grepp mot rasism. Före varje kvartsfinal höll båda lagen upp banderoller med texten "Say no to racism".

- Om det är så att Marco Materazzi sa något rasistiskt till Zinedine Zidane och det går att bevisa då kan han komma att straffas extra hårt eftersom rasism är något som uttryckligen skulle motarbetas i VM, säger svenske toppdomaren Jonas Eriksson.

Rapport till Fifa

Det var precis det som hände Daniele De Rossi. Efter att ha armbågat USA:s Brian McBride stängdes han av hela fyra matcher.

- Eftersom man innan tagit beslutet att inte acceptera armbågningar under VM i Tyskland blev straffet extra hårt, säger Eriksson.

Så vad händer då med incidenten Zidane-Materazzi just nu?

- Det första som görs är att domaren lämnar in en rapport från matchen till Fifa. Zidane och Materazzi kan sedan båda godkänna den, säger Eriksson.

De båda spelarna kan även välja att överklaga, ett möjligt skeende om Zidane väljer att berätta vad Materazzi verkligen sa.

- Om Zidane blev provocerad kan det minska straffet, men ord står alltid mot ord, säger Eriksson.

Lagrell tveksam

Vad Zidane kan få för extra straff är dock oväsentligt eftersom han nu slutar spela fotboll.

I artikel 55 står att:

"I mars i år bestämdes det att artikel 55 skulle skrivas om så att rasistiska incidenter kan straffas med reducering av poäng eller till och med diskvalificering från en turnering.".

Det skulle alltså, i teorin, innebära att om Materazzi sa något rasistiskt till Zidane så skulle Italien kunna straffas.

Lars-Åke Lagrell tror dock inte att så blir fallet:

- Utan att ha en aning om vad som sades mellan spelarna så ser jag det som helt osannolikt att Italien skulle fråntas sitt VM-guld. Det här är en incident mellan två spelare och om något straff utdöms så blir det personligt. Dessutom blev bara Zinedine Zidane utvisad. Materazzi fick ju vara kvar på plan.

Om det är ett rasistiskt påhopp, vad skulle då straffet kunna bli?

- Alla rasistiska tillmälen är bestraffningsbara, men jag kan inte minnas att vi har haft någon sånt här fall uppe i nämnden och jag är osäker på vad det strängaste straffet är, säger Lars-Åke Lagrell.

Mutor, våld och stereoider – här är straffen de fick

Läs mer om Zidane-skandalen:

AnnaMaria Jansson, Markus Leifby