Elfsborg fick stopp på pinsam svit

FOTBOLL

37 år sen de slog Helsingborg

Elfsborg slog Helsingborg med 2–0 och satte stopp för en pinsam svit.

Det var första segern i en seriematch på 37 år mot skåningarna.

Tvåmålsskytten Joakim Sjöhage var nöjd. Både med att ha avgjort matchen och med sin debutsäsong i allsvenskan.

– Jag har gjort sex mål. Det kunde jag inte drömma om att göra första året, säger han.

De två målen i går gjorde boråsarna saliga. 21 seriematcher har avgjorts mellan de här båda lagen utan en enda Elfsborgsvinst. Av dessa 17 i allsvenskan sedan Elfsborg kom tillbaka 1997.

Elfsborg började aggressivt och vann bollar på mitten. Ledningsmålet lät inte vänta på sig heller. En nick av Joakim Sjöhage satt bredvid stolpen i tionde minuten.

– Jag fick ett fint inläg från Daniel Alexandersson, säger målgöraren.

Andra målet var ännu snyggare. Det kom i 32:a minuten. Sjöhage satte full fart framåt och fick en perfekt passning från Anders Svensson.

– Vi hade ögonkontakt men jag trodde inte han skulle få fram den. Sedan trodde jag inte heller att jag skulle hinna först på bollen.

Sjöhage lättad

Men hårt trängd av Helsingborgs Andreas Granqvist kunde Sjöhage ändå passera Daniel Andersson. Om inte hade säkert en straff varit aktuell i det läget.

Unge Joakim Sjöhage har haft lite måltorka ett tag och var lättad när det släppte.

– Som en sten lossade. Egentligen har jag inte varit i någon svacka men det har varit lite offsidemål och stolpträffar. Inga som suttit sedan mot Häcken.

I och med den lyckade öppningen fick Elfsborg matchen dit de ville. Efter andra målet började laget spela lägre försvarsspel och satsade på kontringar.

– Vi bestämde oss för det efter 2–0. Sedan hade vi hela tiden rejält med folk på rätt sida, säger tränaren Magnus Haglund.

Han ville inte vara med om att tappa en ledning igen. Inte efter att Elsborg tappade 2–0 till 2–4 mot Örgryte senast. Men den här gången var det ganska lugnt. Visserligen hade Helsingborg bollen väldigt mycket. Däremot kunde inte spelövertaget omsättas i så mycket chanser. Peter Graulund var närmast när han passerade hemmamålvakten Abbas Hassan med ett skott. Men Martin Andersson avvärjde när bollen var på väg in i mål.

Inget Royal League?

– Frågetecken för våra prestationer både i försvar och anfall. Med tanke på vad vi hade att spela för är jag väldigt missnöjd, säger Helsingborgs tränare Peter Swärdh.

Han menar att en plats i Royal League stod på spel. Den kan ha försvunnit nu.

Elfsborg fortsatte med snabba omställningar. Med Anders Svensson som skicklig passningsläggare till hungriga forwards var det inte långt borta med fler mål.

– Det var närmare 3–0 än en reducering för oss, säger Swärdh.

Mathias Svensson gjorde sin klart bästa match sedan han kom tillbaka till Elfsborg. Bara en mycket bra enhandsräddning av Daniel Andersson hindrade Mathias från att bli målskytt. Han spelade ända till slut.

Däremot byttes Joakim Sjöhage ut med 20 minuter kvar. Efter att ha sprungit sig trött med ideliga löpningar. Som gav betalt i form av två mål och en historisk seger för Elfsborg.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM