Bois sänktes av fripassagerarna

FOTBOLL

Sportbladets Stefan Alfelt: Passiviteten är obegriplig

MALMÖ

Man kan åtminstone alltid springa.

Spela fotboll är svårt mot bättre motståndare. Men springa för att stressa till misstag kan alla som verkligen vill slippa förlora.

Landskronas passivitet mot MFF är obegriplig. Allt att vinna och så helsickes mycket att förlora borde vara en adrenalinkick nog att omöjliggöra 0-5.

Landskrona, Gefle eller Sundsvall hamnar på kvalplats.

För Halmstad - Sveriges hopp i Europa - ska väl inte rasa dit när man har Assyriska som räddningsplanka i nästa omgång?

Ingen kämparglöd hos Landskrona

Men det är klart, efter 1-6 mot Djurgården kan man ju misstänka att precis vad som helst kan hända. Halmstad slår ut Sporting Lissabon ur Uefacupen med tre gjorda mål på bortaplan och får storstryk av Djurgården matchen efter. Hur bra är enligt den utvecklingskedjan då egentligen Cork City?

Fotboll är märkligt svårt att förutspå.

Men åter till inledningen. Varför kämpade inte Landskronaspelarna tills mjölksyran sprutade ur öronen på dem? Det var ju det enda man kunde göra när MFF kvickt visade sig tydligt spelmässigt överlägset.

Jag har år efter år tyckt att Landskrona haft intressanta trupper med tekniska och kreativa spelare, men år efter år har det blivit lindansande i botten av allsvenskan.

I lördags hade jag ett långt och intressant frukostsamtal med biträdande förbundskaptenen Roland Andersson. Han påpekade att vi i vår iver att utbilda ungdomar till teknisk skicklighet och spelintelligens som kan mäta sig med sydeuropeernas kanske missar en viktig bit. Roland kallade det för karaktärsegenskaper. Det vill säga vinnarmentalitet.

Jingblad sitter säkert i två matcher till

Det är skillnad på att inte vilja förlora och att hata att förlora.

Teknik, passningsskicklighet, dribblingskapacitet och snabbhet är inte mycket värt om man inte är beredd att slita sig dödstrött för att laget ska vinna.

Tom Prahl kläcker då och då ur sig fyndiga uttryck. För något år sen kallade han spelare som inte gjorde sitt jobb för fripassagerare. Landskrona hade många såna med sig till Malmö stadion. En gång i tiden kastades fripassagerare över bord när de upptäcktes. Jag tror Landskrona ska göra det med en del när det allsvenska kontraktet väl har säkrats.

Hur mycket fripassagerare tränaren Mats Jingblad är får väl en internutredning utvisa. Tror inte att Bois gör en Högaborg och sparkar sin tränare med två omgångar kvar (som skedde med Jonas Wirmola), men nästa års jobb är nog ganska osäkert för Jingblad.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM