”Jag tror faktiskt på Villarreal”

FOTBOLL

Sportbladets Erik Niva om Inters avancemang

Hur spännande kan egentligen en lottning vara?

Tja, tillräckligt spännande för att konferenciern Carole Rousseau ska svimma – om det nu rör sig om kvartsfinallottningen till Champions League.

Sportbladets Erik Niva har tittat närmare på matcherna som hela Europa snackar om.

Arsenal-Juventus

Ni kommer att få höra talas om den några gånger de närmaste veckorna – matchen i matchen mellan Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic.

Fascinerande, visst, men naturligtvis långt ifrån huvudsaken. Arsenal går igenom en upp-och-nervänd säsong. Sämre i ligan än på ett årtionde – men bättre i Europa än någonsin tidigare. Orkar det unga, bollskickliga laget välta ännu en bjässe så når Arsenal semifinal för allra första gången.

Juventus imponerade inte mot Werder Bremen, och har sett märkligt tamt ut i Champions League under flera år nu. Har ändå bättre spelare än Arsenal på de allra flesta positioner, och ska gå vidare med en normalprestation.

Förmodligen avgör väl Patrick Vieira också.

Tips: Juventus vidare

Lyon-Milan

Spontant den mest svårtippade av kvartsfinalerna. Lyon är ett ruskigt välkomponerat lag som bultat på dörren till de allra största i flera år nu.

En brasse (Juninho) fortsätter skruva in frisparkar, och en annan (Fred) gör snärtfinter som får till och med Zlatan att se stel ut. Milan har blandat högt och lågt under vintern, men gjorde säsongens bästa match mot Bayern München i tisdags. Inte sedan en alldeles speciell förstahalvlek i Istanbul för tio månader sedan har de sylvassa spelvändningarna fungerat bättre, och efter Barcelona har nog Milan Europas högsta högstanivå. Ändå känns det som att Lyons stabilitet avgör – men jämnt blir det.

Tips: Lyon vidare

Inter-Villarreal

Jag tror faktiskt på Villarreal. Mycket handlar om att de sydamerikanska spanjorerna ska hålla sina storstjärnor i speldugligt skick – laget är sårbart för skador – men lyckas de bara med det så blir de livsfarliga. Balansen mellan knusslig defensiv och offensiv sprängkraft är perfekt, och Inter är fortfarande för spektakulärt för sitt eget bästa. Spelar bara Juan Román Riquelme så avgör han – och Villarreal går vidare.

Tips: Villarreal vidare

Benfica-Barcelona

Naturligtvis kan ingen vettig människa tippa Benfica. Ronald Koemans lag har demonstrerat en imponerande förmåga att höja sig vid rätt ögonblick, men har likafullt inte en enda spelare som skulle ta plats i Barcelona. Fjorton år efter den första Europacuptiteln verkar katalanerna äntligen vara på väg mot en andra. Kvartsfinalen blir en formalitet i triumfmarschen mot Triumfbågen.

Tips: Barcelona vidare

Erik Niva

ARTIKELN HANDLAR OM