”JAG ÄR VIKTIG FÖR BRASILIEN”

FOTBOLL

Sportbladets Erik Niva möter Ronaldo – VM-historiens bäste målskytt

WEGGIS/ KÖNIGSTEIN/ DORTMUND

Tjock eller topptrimmad?

Bra eller usel?

Misshandlad i pressen eller sakligt kritiserad?

Ronaldo är VM:s mest omtalade spelare, och frågorna kring honom tar aldrig slut.

Sportbladet har ställt dem till honom.

Foto: HÅRT KRITISerad Men Ronaldo är spelaren som nästan alltid hamnar i målprotokollet oavsett hur nedskriven han är inför mästerskapen.

Historien om VM 2006 skulle bli historien om Ronaldinho, var det tänkt.

Hittills har det inte blivit så.

I Brasilien har historien om VM 2006 i stället haft precis samma huvudperson som historierna om VM 1998 och 2002.

Den har handlat om Ronaldo, bara på ett lite annat sätt än tidigare.

Där Ronaldo tidigare varit spelaren som lett brassarna till två finaler är han nu spelaren som ifrågasätts, som kritiseras, som försvaras – som aldrig slutar diskuteras.

Det har varit utekvällar på diskotek, blåsor på fötterna, nattliga sjukhusbesök, sviktande form, käbbel med självaste presidenten och den här eviga fetmadebatten som aldrig någonsin verkar ta slut.

Sportbladet har varit med på hela resan.

Från samlingen i Schweiz till de två målen i Dortmund har vi funnits i närheten av Ronaldo. Vi har mött en öppen gamäng som för varje vecka mer och mer förvandlats till en sluten skeptiker.

Vi har ställt en fråga här och en fråga där, och lagom till att brassarna går in i slutspelet ger vi er här berättelsen om Ronaldos VM – med hans egna ord.

Ronaldo, nu har det gått en dryg månad sedan VM-uppladdningen började i Schweiz. Hur skulle du summera den här tiden?

– Det har inte varit en smärtfri resa, utan det är mycket som har stört från utsidan. Men det var samma sak 2002. Även om det inte var lika mycket då så pratades det en hel massa strunt om mig och om laget inför turneringen – och sedan vann vi ändå till slut. Förhoppningsvis blir det så i år också.

Vad är det som har stört, tycker du?

– Jag är väldigt störd över hur den brasilianska pressen behandlat mig den här gången. Det känns som att jag hela tiden måste passera någon sorts prov för att de ska vara nöjda. Efter allt jag har uträttat kräver jag mer respekt. Den utländska pressen är mycket bättre. Den respekterar oss för vilka vi är och vad vi gjort. Den sätter större värde på vårt landslag än vi själva gör.

Men i Spanien bojkottar du flera medier, både prestigetidningen Marca och flera tv-kanaler.

– Ja, men det har egentligen inget med fotboll att göra. De skriver om saker som aldrig har hänt, och överdriver andra småsaker. Jag har en flickvän som jag har varit tillsammans med i snart ett år, men de hittar på att jag har relationer med andra kvinnor. Det är verkligen inte trevligt.

I Sverige har Zlatan Ibrahimovic en liknande relation med pressen. Han gillar inte heller att prata med medierna.

– Okej, det vet jag inget om. Jag försöker verkligen prata med pressen, för det är ju egentligen till mina fans jag pratar. För mig är det ganska stor skillnad på journalist och journalist. Bara för att en artikel i en tidning är dålig så behöver det inte betyda att alla journalister där är ohederliga.

Varför tror du att det skrivs så mycket om dig, att just du så ofta hamnar i rampljuset?

– Jag antar att det är för att jag är viktig för det brasilianska landslaget. Det är i alla fall så jag väljer att se på situationen.

Finns det något positivt med all kritik?

– Jag är sådan att jag tror att det finns något positivt med allt som händer. Det är ju inte bara jag som har kritiserats de senaste månaderna, utan det är nästan alla spelare i landslaget. Dida, Roberto Carlos, Adriano, Cafú? Ja, nu börjar till och med Ronaldinho Gaúcho få höra att han inte spelar tillräckligt bra. Det jag kan se som en fördel är att det dämpar allt det här snacket om oss som superfavoriter. Om folk litar så lite på oss så kan de väl inte samtidigt vänta sig att vi ska vinna VM utan problem?

Det pratas om att Robinho kan ta din plats framöver. Hur skulle du reagera om det blev så?

– Jag skulle sätta mig på bänken och acceptera det, såklart. Jag skulle inte göra revolt.

Hur tycker du själv att du spelat under VM? Vissa säger att du varit bra, andra tycker att du varit usel.

– Bättre och bättre. Första matchen var inte alls bra, det erkänner jag. Andra var bättre, och i tredje matchen gör jag två mål.

De allra flesta som bedömt dina matcher har ändå tyckt att du sett tung ut. Både i steget, och rent fysiskt.

– Folk minns hur jag såg ut när jag spelade i PSV Eindhoven och i Barcelona, ja, i Brasilien minns de mig till och med som jag var innan jag flyttade till Europa. Det går inte att tro att jag ska se likadan ut som jag gjorde då. Jag var en pojke då, med helt annan fysik. Förändringarna jag gått igenom är naturliga och normala.

Men det är väldigt stora förändringar. Trots att din vikt hållits hemlig har det nu kommit fram att du väger över 90,5 kilo. Det är nästan 14 kilo mer än du vägde i VM 2002, och förmodligen inte din idealvikt.

– Men vad är en persons idealvikt? Är det ett visst antal siffror – eller är det den vikt som får den personen att må bra och känna sig bra? Eftersom jag kom direkt till VM från en skadeperiod så har jag i praktiken fått gå igenom en extra försäsong. Jag har fått arbeta hårt, men nu känner jag mig väldigt nära perfekt form.

Du har generellt sett varit väldigt mycket skadad. Det här var den nionde raka säsongen som du tvingades till minst ett långt uppehåll.

– Det stämmer, men alla som vet något om fysiologi förstår att en skada tyvärr lätt leder till en annan. Ända sedan jag tvingades göra mina första operationer har jag fått en obalans i kroppen som gör att jag alltid kommer att vara känslig för muskelskador.

Efter dina mål mot Japan har du nu tangerat Gerd Müllers rekord som den bäste målskytten i VM-historien. Hur ser du på det?

– Jag har mina mål, och även om det inte är huvudmålet med VM är ett av dem att passera Müller. Hans rekord har stått i 32 år, och det vore ju roligt om mitt kunde gälla lika länge. Förhoppningsvis kan det komma så fort som möjligt, så att jag slipper tänka på det och koncentrera mig på att vinna VM till Brasilien.

Du gör ditt fjärde VM. Vad är speciellt med turneringen?

– Ett VM är fotboll draget till sin spets. Här måste man spela på sin topp, för det finns inget utrymme för misstag. Sånt gillar jag, det får mig extra motiverad.

Men det här är sista gången vi ser dig i ett VM?

– Det hoppas jag inte. Jag tänker spela åtminstone tills jag är 34 år gammal, och kommer alltså att vara aktiv vid nästa VM också. Jag älskar att spela för Brasilien, och har inga tankar på att frivilligt ge upp min landslagsplats. Jag vill bära den gulgröna tröjan i Sydafrika också.

Ronaldo Luiz Nazario de Lima

Klubbarna i karriären

Roll i VM-laget

Sportbladet Erik Niva bevakar Brasilien i VM och intervjuvar de största stjärnorna. I dag har turen kommit till måltjyvarnas mästare – Ronaldo.