– Att vinna är en vana

FOTBOLL

Henke Larsson om skillnaden mellan vinnare och förlorare

Foto: VANA VINNARE Henke Larsson har vunnit titlar som få andra. I en stor intervju med Sportbladet pratar han bland annat om vinnarmentalitet, Zlatan och Sveriges chanser i VM.

VISBY

Henrik Larsson är inte ensam.

Det vimlar redan av mästare i Sveriges VM-trupp.

Det kan bli guld värt, enligt den största vinnaren av dem alla.

– Att vinna är en vana, klargör Henke i en stor intervju om Champions League-titeln, VM-festen och Ronaldinhos smittande leende.

Sportbladets sammanställning visar att det bara finns sex VM-nationer som har fler ligamästare än Sverige. Zlatan Ibrahimovic vann Serie A med Juventus, Marcus Allbäck och Tobias Linderoth blev danska mästare med FC Köpenhamn, Christian Wilhelmsson vann belgiska ligan med Anderlecht, Mattias Jonson ska hjälpa Djurgården att försvara SM-guldet och Henrik Larsson kan summera en säsong i guldskrift.

Landslagets egen Midas hade knappt hunnit fira färdigt sin och Barcelonas andra raka ligatitel förrän han åkte till Paris för att med två målgivande passningar avgöra Champions League-finalen mot Arsenal. Han blev ett slags Dios där, precis som han blev Ghod i Skottland.

Svarar snabbt

I går damp han ner i Visby från en molnig himmel. Han mötte landslagskompisarna, fansen och sedan pressen, som med spetsade öron och pennor antecknade varje ord han sa.

Hur skulle du beskriva tiden efter Champions League-finalen?

– Det har varit mycket fest. Efter matchen hade vi bankett och när vi kom hem från Paris satte vi oss på bussen och åkte genom Barcelona. Det är fantastiskt, något man aldrig blir trött på. Det ska man njuta av och ta till sig.

Patrik Sjöberg blev så exalterad att han ramlade i en trappa på väg till tv:n, och slet av en sena i knät. Har du någon hälsning till sjuklingen?

– Krya på dig! Hoppas att det inte tar för lång tid bara.

Finns det någon separationsångest nu när?

Henrik svarar innan frågan är färdigställd. Han vet att den handlar om flytten från Barça till Helsingborg.

– NEJ! Nej. Jag uppskattar verkligen tiden där och allt jag fått vara med om, men vi fattade beslutet ganska tidigt och jag har vant mig vid det. Jag vet att min situation inte hade förändrats inför nästa säsong. Jag har ett par år till på hyfsad nivå och då vill jag inte sitta på bänken så mycket som jag gjorde i början av säsongen.

Hur har du utvecklats i Barcelona?

– Det får andra bedöma, men jag har blivit säkrare på det jag kunde innan. Det har varit mycket passningsövningar och teknikträningar och jag har väl utvecklat alltihop.

Kan du ta med dig något till landslaget om hur Barcelona fungerar som grupp?

– Det finns det säkert. Det är en oerhörd glädje när vi träffas, men det är likadant här. Det är alltid ett leende på läpparna. Det är en trevlig grupp och det gäller att trivas. Då kan man förhoppningsvis få ut lite mer än normalt.

Beskriv Ronaldinho på och utanför planen.

– Han har alltid otroligt mycket press på sig. Att hantera det så som han gör, genom att le? Allt är lek för honom och det är roligt att se. Det är inte bara på planen han är sådan, utan även i omklädningsrummet och på träning. Han skrattar ofta och är väldigt ödmjuk.

Du säger att du har två år kvar på hög nivå. Innebär det att landslaget är aktuellt lika länge?

– Så länge jag är bra nog är det inga problem för mig. Man ska ha något att tillföra och inte vara med bara för att man har varit med lika länge som jag.

Måste tro på guld

Känner du förväntningarna inför flytten till Helsingborg? Det sägs att det ska bli fullsatt hela hösten.

– Det är trevligt. Press? Jag har varit ute sedan november 1993 och spelat i stora klubbar där det förväntas mycket av en. Jag vet hur det är att hantera press. Det blir inte så annorlunda än det jag levt med de tolv senaste åren.

Hur ser du på VM efter din fantastiska säsong?

– Jag ser fram emot det, givetvis. Jag har vunnit La Liga. Jag har vunnit Champions League.

Målsättningen?

– Jag hoppas att vi kan göra bra ifrån oss. Det handlar om laget, inte om en, två, tre eller fyra spelare.

Vad är ”bra”?

– Det får vi se.

En del av dina lagkamrater pratar om VM-guld. Hur ser du på det?

– Man måste tro på det. Annars kan man skita i att åka. Sedan får vi se vad vi kan göra och inte göra.

Så du tror på det?

– Ja, annars behöver jag inte ställa upp i turneringen. Man måste ha det som det optimala, så att säga. Det är klart att det är svårt att uppnå, men man måste ha det som en liten dröm.

Det har varit stormigt i Juventus för Zlatan. Hur gör man för att lägga det bakom sig?

– Jag tror inte att han har några problem med det. Det blir nog bra.

Bra att ha vinnare

I den svenska truppen finns totalt sex ligamästare. Vad betyder det för landslaget?

– Det är alltid bra att ha vinnare. Att vinna är en vana. Det ser jag bara som positivt.

Hur ser du på gruppspelet? Har du några favoriter?

– Ni får ursäkta mig, men det är första dagen? Jag har precis kommit hit och har inte tänkt så himla mycket på det. Jag vet vad som förväntas av oss och jag vet om vad vi själva har för tankar. Sedan får vi se.

Har du tänkt så långt som till allsvenskan? Du går från Champions League-final till ett fotbolls-VM. Blir det en bra övergång till allsvenskan?

– Jag har inte tänkt på det heller. Jag sa ganska tidigt när jag bestämt mig för att åka hem: Först och främst gäller Barcelona, sedan VM, sedan Helsingborg. Jag måste ha full koncentration på det som gäller just nu och det är VM. Jag kan inte titta framåt och tänka på vad som kommer att hända.

Det måste ändå vara gott att komma till VM efter matchen i Paris?

– Ja, givetvis. Att vinna den, det är få förunnat, säger Henrik Larsson, den stora vinnaren.

Läs mer om VM-uppladdningen:

Stefan Holm