Följ rättegången mot allsvenska spelaren

avSusanna Nygren

FOTBOLL

En allsvensk spelare misstänks för två våldtäkter mot barn – idag inleds rättegången mot honom i tingsrätten. Brottet ska bestå av att mannen haft sex med en flicka under 15 år. Själv nekar han till anklagelserna om brott.

– Min klients inställning är att flickan var 15 år när de hade sex, säger försvarsadvokat Mikael Sundman.

Här följer du rättegången.

En allsvensk fotbollsspelare har suttit häktad sedan februari misstänkt för två fall av våldtäkt mot barn. Offret är en flicka under 15 år. Det ena övergreppet ska ha skett på en offentlig toalett den 1 juni, 2017. Det andra ska ha ägt rum i september året innan.

Fotbollsspelaren nekar till brott men medger att han haft sex med flickan vid ett tillfälle. Han ska dock inte ha känt till att hon var under 15 år. Flickan har uppgett i förhör att hon inte ville ha sex med spelaren men att han ska ha övertalat henne.

Foto: FOTO KRISTER HANSSON

Vid ett tillfälle ska han ha velat att de skulle ha sex utomhus. När flickan sa nej gick de till en offentlig toalett. Hon ska ha velat gå på toaletten för ”att fixa till sig”. Mannen ska då, till hennes förvåning, ha följt med in på toaletten och sagt till henne att lägga sig på golvet så att de kunde ha sex. Hon gjorde som han sa eftersom hon var rädd för honom, säger hon i förhöret.

Åklagarens ord

Spelaren har medgett att de ska ha haft sex men det ska inte ha skett vid de påstådda brottstillfällena. 

Spelaren menar också att han och flickan hade en kärleksrelation.

– De var ett par under en period. Det finns dokumenterat, säger Mikael Sundman.

Åklagare Rikard Darell menar att det inte har förekommit något hot från mannens sida vid gärningstillfället. Däremot beaktar han flickans ”Nej” i brottsrubriceringen.

– Det kan ju vara så att hon ställer upp även om hon inte vill. Det är ju klart och tydligt i förhöret att hon sagt nej. Det väger vi in i brottsrubriceringen, säger Rikard Darell, åklagare.

Är praxis

Rikard Darell förklarar att det inte varit frågan om en kärleksrelation. Det har varit spelaren som har varit drivande för att träffas och syftet var enbart att ha sex. Vilket är en försvårande omständighet.

– Det är så praxis ser ut. Man tar hänsyn till om det har varit en kärleksrelation mellan två parter, säger Rikard Darell, åklagare.

Rättegången inleds idag i tingsrätten. Bevis består bland annat av konversation som spelaren och flickan haft på sociala medier

ARTIKELN HANDLAR OM