”Det gäller att sätta hårt mot hårt”

avHenrik Lundgren

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Hennes instagraminlägg om det icke existerande bidraget till damfotbollen fick stor uppmärksamhet.

Men bara i Sverige.

Caroline Seger vill att alla fotbollsförbund går samman och sätter press på Fifa.

– Ju mer tryck det blir, desto svårare blir det för Fifa och Uefa att titta bort, säger hon.

Det var i ett uppmärksammat Instagraminlägg förra veckan som Caroline Seger krävde jämlikhet för herr- och damklubbarna under mästerskap. Medan alla klubbar som släpper spelare till herr-VM i Ryssland ersätts med 72 000 kronor per spelare och dag får damklubbarna som gör detsamma till dammästerskap noll kronor från Uefa och Fifa.

– Vill ni ens att damfotboll ska finnas?, frågade sig Seger.

En vecka senare har hon fått medhåll av Nilla Fischer, som vill att Svenska fotbollförbundet driver frågan hårdare mot Fifa och Uefa. Men det är ingen diskussion som pågår med SvFF.

– Nej, vi har inte pratat med dem. Och jag tror inte att det bara ligger på det svenska förbundet, utan på alla förbund. Det kan inte bara vara att Caroline Seger eller Nilla Fischer skriver ett inlägg på Instagram som kanske ekar långt, långt uti skogen någonstans. Det är inget som sätter press på Fifa och Uefa. Det är allas ansvar, vill man trycka på får man gå ihop så att de inte kan gömma sig.

”Vet inte hur stor makt..”

På frågan om hon vill att de nordiska ländernas förbund ska gå samman är hon tveksam om det räcker.

– Jag vet inte hur stor makt Norden egentligen har mot de här stora makthavarna. Men ju mer tryck de får, desto svårare är det att titta bort.

Vad ska göras?

– Jag tänker på förbunden i hela världen överlag. Sen vem det är som ska driva frågan är jättesvårt att säga, men jag tror som sagt att säger bara jag något så händer inte jättemycket. Som alltid i såna här frågor måste man kanske sätta hårt mot hårt.

Hårt mot hårt? Betyder det att strejka?

– Det är svårt att sia om vad som skulle vara rätt i den här frågan, vad man ska göra och hur man ska gå vidare. Det finns ju EFD (Elitfotboll Dam) och FIFPro (spelarfacket), det finns mängder av saker att vrida och vända på. Jag försöker göra det lilla och lyfta frågan så mycket jag kan. Sen får man hoppas att det hjälper lite.

Känns det som att det går åt rätt håll?
– Nej, det tycker jag inte med tanke på att det fortfarande står 0 kronor på vår sida. Men det är jättebra att det blivit lite uppmärksamhet. Men det gäller att det får större spridning, annars ekar det nog bara i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM