Har startat podd – om ”VM-elvan”: ”Roligt”

avSimon Sjöstrand

Foto: Privat
Andreas Sojé till vänster, Wilhelm Westergren i mitten och Jesper Sojé till höger har startat Drömelvan-podden tillsammans.

Sportbladets ”VM-elvan” är populärt bland fotbollsälskarna.

Så pass att ett kompisgäng från Enköping nu har startat en podcast – enbart om managerspelet.

– Det är kul att snacka upp det, säger programledaren Wilhelm Westergren till Sportbladet.


På torsdag börjar fotbolls-VM med öppningsmatchen Ryssland–Saudiarabien.

Fyra dagar senare kliver Sverige in i turneringen och intresset för mästerskapet är som vanligt skyhögt.

Inte minst bland deltagarna i Sportbladets ”VM-elvan”.

Över 39 000 lag

I skrivande stund är närmare 40 000 lag anmälda i det populära managerspelet, där man tar ut sitt drömlag utifrån en budget på 50 miljoner kronor och tävlar om fina priser.

Och nu kommer nästa bevis på spelets popularitet.

Tre grabbar från Enköping har startat en podcast baserad på just ”VM-elvan”, där trion går igenom VM-grupperna och grottar ner sig i spelarna och olika fynd och ”ofynd”.

Podden leds av 23-årige Wilhelm Westergren, till vardags fotbollstränare i Enköpings U15-lag. Med sig har han tvillingarna Jesper och Andreas Sojé, 24.

Deras kompisgäng har haft en liga sedan 2010.

– Jag har spelat den här versionen av drömelvan sedan 2004. Då var jag ganska liten, det var mer att man fick hänga på farsan, men runt 2010 var man tillräckligt gammal för att styra upp det själv. Vi har lagt in en hundring var och vinnaren tar hem rubbet. Och nu ville vi ta det ett steg längre och startade en podd, säger Wilhelm Westergren.

”Har bara kört”

Det första avsnittet rullade ut för två veckor sedan. Varje avsnitt, som publiceras på Soundcloud, är cirka 25 minuter långt och totalt har de släppt fyra stycken (två grupper per avsnitt).

Podden spelas in hemma i Wilhelms vardagsrum

– I en perfekt värld skulle vi haft tid att redigera och kanske lägga ut dem på en poddplattform, men samtidigt var det jäkligt enkelt att få ut dem på Soundcloud. Egentligen har vi inte redigerat något utan bara kört, säger Wilhelm.

Ni har ingen vinjett?

– Nä. Vi funderade på att lägga in en rysk låt eller något, men... nja.

De planerar att fortsätta med poddandet efter varje VM-omgång.

– Vi tänkte försöka snacka om hur det har sett ut och hur man ska tänka framåt. Sen hur många som lyssnar spelar kanske inte jättestor roll. Det roligaste är att få snacka fotboll med folk som är lika intresserade, säger Wilhelm Westergren.

”Mycket rivalitet”

Vad har ni fått för respons?

– Det är väl mest att polarna har sagt att det är jäkligt kul att lyssna. Det kan vara svårt att få folk att sätta sig och lyssna 25 minuter på en grupp, men de har sagt att det varit kul. Det är mycket rivalitet mellan oss och det har varit kul att snacka upp det.

Vilka är dina bästa tips för VM-elvan?

– Satsa på de lag som du tror går långt och försök göra så få byten som möjligt. Och ska man försöka vinna totalen lär man pricka in någon skräll. Till exempel att kroaterna skulle gå långt. Och ska man vara lite våghalsig spelarmässigt så satsa kanske på argentinare, uruguayaner eller colombianer. De har fina spelare och ett lag som Argentina kan gå långt.

Poddgängets VM-elvor

Jespers lag

Jespers lag: Danskarna har sett fina ut defensivt så tror och hoppas på två hållna nollor två första omgångarna. Belgien kommer ösa in mål och Hazard kommer vara inblandad i allting framåt och Carrasco kan förhoppningsvis göra något poäng. Colombia har alla chanser i världen att återigen bli VMs poplag. Där kommer Falcao och Cuadrado vara givna i det offensiva spelet och tror Falcao kan göra 2–3 mål i gruppspelet. Inte många satsar på Colombianska spelare så där finns definitivt poäng och platser att tjäna. Som det ser ut nu kommer även Mojica ersätta skadade Fabra, ett fynd! Brasilien ser livsfarliga ut och Jesus kan mycket väl bli VM:s skyttekung samtidigt som Willian verkar vara given i startelvan. Jag är nöjd med mitt lag men mycket hänger på att Belgien och Colombia vinner sina gruppen och undviker varandra i åttondelsfinalen. Men hur som helst är jag otroligt taggad på mästerskapet och det ska bli sjukt kul att det äntligen drar igång.

Andreas lag

Andreas lag: Tror mycket på Belgien och Brasilien här. Iran kan skrälla mot ett Portugal som känns aningen osäkra. Endast två mål insläppta i kvalet imponerar, därav valet av Beiranvand i kassen. Som jag nämnde i podden, Senegal kan absolut gå vidare i kvalet och där satsar jag på generalen Koulibaly i backlinjen. Kan knoppa in en på hörna. Miranda, Danilo och Vertonghen kommer få spela och är inte dyra. Hazard har förhoppningsvis stuga mot Panama och Tunisien och Lukaku brukar knoppa in många påsar mot taskiga lag. Jesus är billig trots 6,5 miljon i ett offensivt Brasilien och Willian är rena rånet, ett måste! Sarr är min joker, nätade i ena träningsmatchen och förhoppningsvis behåller han formen.

Wilhelms lag

Wilhelms lag: Brasilien, Spanien och Tyskland har trupperna för att kunna ta sig till semifinal utan krångel. I dem lagen vill man dessutom hitta spelarna som står för eller ligger bakom målen, vilket jag hoppas att jag gjort här med spelare som Gabriel Jesus, Özil och Iniesta. Sedan har också Uruguay en väldigt behaglig lottning och har vägen utstakad för sig till kvartsfinalerna! Här har jag hämtat en billig försvarare, lagets assistkung i Sanchez och kvalets skyttekung i Cavani.

Så här går du med i VM-elvan

Ta ut ditt lag på manager.aftonbladet.se

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller