Den galna förvandlingen som kastat omkull ligan

Jorge Sampaoli är mannen bakom Sevillas nya spelstil – men vem är han?

FOTBOLL

Säsongen har bara kommit halvvägs, men antagligen rullar sista tåget till ligatiteln iväg i dag.

Att det avgår från Andalusien är en liten sensation.

Sevillas spelare har knappt hunnit stretcha efter torsdagens match mot Real Madrid och i kväll har de inga ursäkter kvar. Tabelltvåan som gjort det till en konst att vara bäst av de näst bästa menar allvar i år.

1 av 2 | Foto: TT
Jorge Sampaoli (t.v.) har gjort ett bra jobb sedan han tog över spanska Sevilla. Att Sampaoli lämnar klubben redan i sommar är ingen högoddsare i Spanien och samtidigt viskas det i Katalonien om att Luis Enrique kan ha gjort sitt i Barcelona. Läge för Sampaoli att visa att han är redo för större uppdrag i kväll mot Real Madrid.

Man ska vara försiktig med att hitta hemligheter och tyda ­trender där de inte finns. Men Sevillas ­recept för att vända upp och ner på spansk fotbolls högsta liga känns onekligen en aning bekant.

En klassisk klubb just utanför de internationella finrummen, en startelva som plundras på talang varje transfersommar och ett stycke argentinsk tränarhjärna som vägrar att acceptera ett nederlag.

Jorge Sampaoli har trots, eller kanske tack vare, ovan nämnda omständigheter precis som landsmannen Diego Simeone hittat hem i La Ligas toppskikt. Och i kväll väntar en motståndare vars dagsform han känner väl.

I cupreturen mot Real Madrid i torsdags tog Sevilla alla chanser de fick. Man hade 0–3 med sig från första mötet och rusade framåt och med en 3–1-ledning en bit in i matchen såg de ut att kanske, kanske kunna rubba stormakten från huvudstaden. Åtminstone borde man, med 3–2 efter 90 ­spelade minuter, ha brutit Real Madrids 39 matcher långa obesegrade svit. Men med noll minuter kvar av övertiden tryckte Karim Benzema in kvitteringsmålet och solen gick ner över Andalusien igen.

Noggranna förberedelser

När den gick upp i går morse ­kunde los sevillanos konstatera att de trots allt låg tvåa i La Liga, en ­poäng före självaste Barcelona och fyra bakom Real Madrid som man tar emot på Sánchez-Pizjuán i kväll. Hur hade det gått till, i en klubb som förlorade Ever Banega, Kevin Gameiro, Grzegorz Krychowiak, Coke och José Antonio Reyes i somras?

Det är svårt att säga exakt eftersom ingen riktigt känner mannen bakom verket. Trots Sampaolis framgångar med Chiles landslag – de vann bland annat Copa América 2015 – var han relativt okänd i Spanien. Och någon större ­bekantskap har Sevillas publik fortfarande inte fått stifta med ­honom. Sampaoli stänger träningarna för media efter 15 minuter och ger inga intervjuer utanför de obligatoriska presskonferenserna före och efter match.

Att arbete pågår bakom de ­lyckta dörrarna står dock utom allt tvivel.

– Jag vill att mitt lag ska skapa en identitet och att alla som kommer hit för att spela vet vilket lag de möter, säger Sampaoli om
sitt lagbygge, som grundar sig i extremt noggranna matchför­beredelser.

Den omvittnade besattheten av videoanalys har han ärvt av sin ­läromästare Marcelo ”El loco” Bielsa, också han argentinare med framgångar som förbundskapten i Chile och ett par säsonger i La ­Liga. Ingen detalj är för futtig att analyseras, ingen tänkbar löpväg för smal för att negligera.

En populär anekdot om Jorge Sampaolis tidiga år som tränare i hemlandet berättar hur han ­under match blev utvisad från ­arenan och klättrade upp i ett träd utanför stadion för att skrika sina spelinstruktioner därifrån.

Nasri i ny roll

Den smått maniska metoden har han gemensamt med sin föregångare i Sevilla, Unai Emery, men utfallet är lite annorlunda.

– Trots tre Europa League-­segrar med Emery har supportrarna lättare att ta till sig Sampaolis fotboll. Många tycker att han är ­lika ”loco” som Bielsa, men han ger spelarna mer frihet och uppmanar dem att ha roligt när de spelar ­fotboll, säger Carlos Pérez, journalist på sporttidningen Estadio Deportivo i Sevilla.

Roligast av alla under hösten har kanske Samir Nasri haft det. Sevilla, vars sportdirektör Monchi lärt sig konsten att fostra världsstjärnor i vardande på l­öpande band för att sedan tappa dem till större klubbar, fick i somras för en gångs skull värva en ­superstjärna.

När ryktena tog fart trodde få på att ­Sevilla skulle ­kunna locka den ­omvittnat strulige fransmannen från Manchester City till Anda­lusien.

Men ­Sampaoli fick inte ­bara Samir Nasri till ­klubben – han placerade den mångårige yttern i en nummer tio-roll och gav ­honom fullt utlopp för ­sina kvalitéer.

Sevilla har samtidigt ökat sitt bollinnehav märkbart med argentinaren. Till skillnad från Unai Emerys kontringsorienterade fotboll håller Sevilla näst mest i bollen i hela La Liga, efter Barcelona.

Viskas om Luis Enrique

Att Jorge Sampaolis andra stora inspirationskälla efter landsmannen Bielsa heter Pep Guardiola är ingen hemlighet.

Argentinaren har dessutom Juanma Lillo, den unge Guardiolas tränarförebild, med sig som assisterande. Sampaolis videoanalytiker Matías Manna, en före detta journalist och docent vid universitetet i Santiago, har ägnat en bok och blogg åt Pep Guardiolas filosofi, men hittills stått emot Guardiolas försök att värva honom till Manchester.

Vad som än händer i vår blir det ingen fjärde raka Europa League-titel för Sevilla , eftersom de var för bra i gruppspelet i Champions League under hösten. Det stör knappast deras nye tränare.

Till skillnad från Unai Emery, som vägrade prata om inhemska målsättningar, säger Sampaoli också utan omsvep att han vill vinna la liga med Sevilla. Klubben som gjort det till en konst att vara bäst i världens näst bästa turnering riktar blicken högre i år.

Sampaolis landsman Simeone har krattat vägen för alla som tror på att kunna rubba La Ligas tvålagsdynasti.

– Den moderna historien visar att det är möjligt. Hoppas att vi kan få behålla den tron, säger ­Jorge Sampaoli.

Att han lämnar Sevilla redan i sommar är ingen högoddsare i Spanien, i Katalonien viskas det samtidigt om att Luis Enrique kan ha gjort sitt.

Ett sätt för Jorge Sampaoli att övertyga FC Barcelona om att han är redo för större uppgifter vore förstås att en gång för alla slå Real Madrid när de kommer på ­besök i kväll.

Källor: Clarín, Mundo deportivo, Estadio Deportivo, ESPN, The Guardian