Wiland räddade poäng i derbyt mot AIK

avPer Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

Johan Wiland var bäst i derbyt.

Trots att hans axeln gick sönder – och att målvakten fick ta en bedövningsspruta mitt under matchen.

– Det var som att axeln dog. Jag kunde knappt röra den, säger Wiland efter 1-1 mot AIK.

Henok Goitom kunde bara sucka tungt efter matchen. AIK:s anfallare hade en uppsjö av vassa chanser mot Bajen, fick till fina avslut – men Johan Wiland parerade allt.

– Han tog ju alla bollar. Det var vi mot honom, säger Goitom.

Men med tio minuter kvar höll det på att gå illa för veteranen. För efter att Wiland stått för ytterligare en panterräddning sedan Nicolas Stefanelli siktat mot bortre krysset så brast något i målvaktens axel.

– Jag fick sträcka ut på skottet och jag landade nog på ett sätt så att axeln domnade av lite. Det är en gammal grej som jag har haft problem med i många år.

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL

”Tillhör inte vanligheterna”

Wiland segnade ner på planen med stora smärtor. Hammarbys läkare fick rappt springa ut på konstgräset och gräva djupt ner i medicinväskan. Där fiskade han upp en bedövningsspruta.

– Det tillhör inte vanligheterna. Jag har aldrig behövt göra det under en match. Men jag vet vad sprutan gör och den är viktig.

Vad gör den?

– Den bedövar bort smärtan.

Hur påverkar det målvaktsspelet?

– All rörlighet funkar fortfarande hur bra som helst. Men den tar bort smärtan och det var jävligt skönt att den försvann.

Hur illa var smärtan?

– Det var som att axeln dog. Jag kunde knappt röra den.

”Kommer inte alls upp i nivå”

Tränaren Jakob Michelsen, som var mycket missnöjd med sitt lags insats, var mäkta imponerad av sin målvakt.

– Att han kan ta en spruta mitt under matchen, och sen fortsätta spela, tyder på att han är en riktig man, säger Michelsen och fortsätter.

– Han gjorde en fantastisk match i dag. Han var matchens spelare och det säger mycket om vår insats att målvakten kunde vara det. Johan räddade en poäng för oss.

Norling: ”Världsklass”

I AIK-lägret var känslan bitterljuv. Spelarna och tränare Rikard Norling var nöjda med insatsen, spelet och målchanserna, men...

– Hammarby har en målvakt som jag tar av mig hatten för i dag. Han gjorde några matchavgörande räddningar. Två världsklassräddningar. En riktigt bra målvakt som vaknade på rätt sida.

Målen då?

Pa Dibba löpte ifrån Per Karlsson och skickade in 1–0 en kvart in i matchen. Därefter tog AIK över och kunde kvittera via en drömfrispark signerad Kristoffer Olsson. Bortalaget pressade också hårt för ett segermål, men Johan Wiland höll undan.

– Wilands insats gjorde att en poäng kändes som tre poäng, säger Pa Dibba.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM