Fördel för AIK på Friends? Knappast

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

De tar emot Djurgården på ett kokande Friends Arena.

En fördel för AIK?

Knappast.

– Vi är mycket tryggare på konstgräs och har varit bättre där, säger Daniel Sundgren.

Under 2016 var AIK obesegrade på hemmaplan och Friends Arena fick med rätta epitetet "hemmaborg".

Men på ett år har Rikard Norlings manskap förvandlats från seriens starkaste hemmalag till ett av de absolut sämsta. För under 2017 är det bara fyra klubbar, J-Södra, AFC Eskilstuna, Halmstad och Sundsvall, som presterat sämre på sina arenor. Särskilt offensiven har varit haltande med blott 7 mål framåt på hemmaplan jämfört med 17 fullträffar på bortaplan.

”Hamnade i otakt”

– Just nu är vi inte så bra på gräs. Jag tror att det beror på att vi hamnade lite i otakt i samband med att de bytte ut gräset på Friends. Det måste ju bytas ut ganska ofta och det är den stora skillnaden för oss. Det tar tid innan gräset sätter sig och att gräsrullarna länkar ihop, liksom, säger Rikard Norling och fortsätter:

– Då blir det ojämnt vilket inte gynnar oss som är passningsorienterade. Det är den avgörande skillnaden för oss.

Mittbacken Per Karlsson väljer följande ord när han ska kategorisera gräsmattan:

– Oberäknelig. Det måste man vara ärlig och säga. Vi har inte kunnat dra nyttan av hemmaplan då gräset varit "otätt" och studsigt.

Även lagkamraten Daniel Sundgren känner att skenet bedrar vad gäller Friends Arena.

– Vi har egentligen tekniska och passningsskickliga spelare, som Kristoffer Olsson, som passar bättre på konstgräs än gräs. Många med bra touch som är fina med bollen, samtidigt som gräs premierar mer kämpatag. Sen finns det ju bra gräsplanen, men... Friends ser fantastisk ut på håll, men det är den inte. Den är sisådär.

Obesegrade på plast

På plasten är AIK faktiskt obesegrade under 2017.

– Vi känner oss tryggare på konstgräs. Även om jag personligen alls inte tycker om det eftersom det tär mer på kroppen. Men där vet vi hur bollen studsar och riskerar inte lika mycket.

Spelskicklige Henok Goitom delar uppfattningen:

– Vi får ut mycket mer av vårt possession på konstgräs. Underlaget ser ju naturligt till att det går mycket snabbare. Motståndarna kan inte stänga ner oss eftersom bollen rullar snabbt. På Friends går allt långsamt vilket gynnar de andra.

Vad ska ni göra åt det?

– Underlaget är som det är. Det kan vi inte påverka. Men vi måste få till hårdare passningar för att hitta rätt luckor. Det är enda sättet om vi ska kunna höja tempot.

ARTIKELN HANDLAR OM