De är Stockholms derbykungar

”Det är viktigt att vara bäst i stan”

Foto: Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD, Pontus Orre, Lasse Allard
SEGERRUSIGA. I det första derbyt mellan lagen den här säsongen vann Hammarby med 2–1 på Friends Arena. I eftermiddag har AIK chansen att knappa in på ”Bajen” i toppen att derbytabellen.

avPer Bohman

FOTBOLL

Hammarby är Stockholms derbykungar.

Bajen leder den interna derbytabellen med 27 poäng – fem pinnar före AIK.

– Det visar vilken lagsammanhållning och karaktär det finns hos oss, säger Jiloan Hamad.

– Hammarby har haft flyt, svarar Henok Goitom.

Stockholmslagen har spelat 13 (AIK och Hammarby) respektive 12 (Djurgården) derbyn i allsvenskan och svenska cupen sedan Bajen klev upp från superettan inför 2015.

Trots att AIK och Djurgården parkerat långt högre upp i den vanliga tabellen är det Hammarby laget som dominerat i den tävling som flera av de mest inbitna supportrarna håller högst: derbytabellen. I Sportbladets sammanställning tronar Hammarby (27 poäng) högst – hela fem pinnar före AIK (22 poäng). Djurgården är som bekant inte nära att kunna konkurrera i derbysammanhang då Blåränderna bara skrapat ihop tre derbypoäng från de tre senaste säsongerna.

DERBYTABELLEN: (sedan Hammarby gick upp i allsvenskan 2015)

1. Hammarby.......13 8 3 2 23–13 27

2. AIK...................13 6 4 3 18–9 22

3. Djurgården......12 0 3 9 11–28 3


”Det visar vilken karaktär”

Jiloan Hamad spinner förstås som en katt över statistiken.

– Vi en bra lagsammanhållning vilket är viktigt i derbyn. Spelet är ju sällan det bästa i de matcherna. Det är kamp, känslor och man vill verkligen vinna för man vet hur viktigt det är för alla runt omkring, och oss själva.

Och då vinner ni ofta?

– Det blir väl att man visar vilken karaktär som laget har. Hur bra man är tillsammans. Kollar man på matchen mot AIK från i våras så var det en kämparinsats från vår sida.

Goitom inte överraskad

Henok Goitom, som lär gå in från start i stället för den på grund av skada osäkre Chinedu Obasi, har koll på att Bajen toppar derbytabellen.

– Jag hade gissat på Hammarby. Jag är inte överraskad. Det är ett svårt lag att möta, Hammarby.

Samtidigt känner Goitom att förlusterna mot Bajen varit en smula orättvisa.

– När vi har förlorat på hemmaplan så har vi liksom hamnat i underläge på konstiga sätt. Sen kommer vi tillbaka i matcherna och känner "jamen nu vinner vi det här till hundra procent", och så får de in ett turmål. Så har de vunnit flera gånger, säger Goitom och fortsätter:

– Hammarby har haft flyt. Men nu är vi varnade om att oavsett hur självsäkra vi är så måste vi akta oss från de här målen som kan komma från ingenstans.

”Vi är ett jävligt starkt lag”

Betyder derbytabellen något?

– Definitivt. Det är viktigt att vara bäst i tabellen. Fansen måste få gå till jobbet och känna glädja, inte smärta. Det är viktigt att vara bäst i stan, inte bara i den vanliga tabellen, utan också i derbyna. Vi har två saker att tänka på resten av säsongen: bäst i stan och att ta en Europa League-plats.

Jiloan Hamad håller AIK som favoriter, men...

– Vi är på hemmaplan och ska vinna matchen, vi ska vinna derbyt. För vi är bra på derbyn och har ett jävligt starkt lag. Men ser man till tabellen så känner förstås AIK att de har pressen på sig. De jagar ju guld och Malmö.

* C MORE SPORT 15.00: Hammarby–AIK

Fem nördiga fakta inför Hammarby–AIK 00:56