Domarens facit som får Elm att reagera

”Borde inte döma lagen i närheten”

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Domaren Andreas Ekberg har i sina tre senaste Malmö FF-matcher dömt straff till MFF och visat ut en av lagets motspelare.

Ett facit som får Kalmar FF:s Rasmus Elm att ifrågasätta om domaren från Lund verkligen ska döma Skånelag.

– Ingen har klagat på det här sedan 2009, säger domarbasen Bo Karlsson till Sportbladet.

Det är efter Malmö FF:s 6-0-seger mot Elfsborg som Rasmus Elm ifrågasätter lämpligheten i att domaren Andreas Ekberg från Lund dömer MFF:s matcher.

”De 3 senaste matcherna Andreas Ekberg har dömt Malmö i år har det blivit 3 röda till motståndarna och 3 straffar för MFF”, skriver Elm på Twitter och utvecklar i ett svar:

”Ett konstaterande bara.. Jag tycker inte han borde döma Malmö när det finns domare från andra orter.. Känns onödigt tycker jag.”

”Har mandat att inte tänka på det”

Ekberg har mycket riktigt dömt straff till MFF och utvisning till en motståndare i Malmös möten med Elfsborg den 25 september, IFK Göteborg den 27 augusti och Kalmar FF den 11 augusti. Domarbasen Bo Karlsson anser trots det att kritiken är obefogad.

– Nummer ett är att om han dömt tre straffar får vi väl diskutera om de var rätt eller fel. Nummer två är att vi i en överenskommelse med Svensk Elitfotboll när vi införde proffsdomare 2009 fick klart mandat att inte behöva tänka på var domarna är ifrån utan att vi istället ska lita på de som dömer på högsta nivån, oavsett om de bor i närområdet eller inte. Det som hade varit av mer intresse är istället om de har spelat i klubben eller så, inte var de bor, säger Bo Karlsson till Sportbladet.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Domarbasen påpekar till exempel att Stefan Johannesson från Täby dömer alla tre Stockholmslag i allsvenskan. Karlsson ser inte heller någon anledning att ändra på upplägget.

– Nej, inte på grund av det här.

”Ingen anledning att ta kritiken”

Har du hört kritiken tidigare sedan överenskommelsen 2009?

– Nej, inte en enda gång sedan 2009 förrän nu. Men sedan måste vi givetvis vara kloka vid tillsättningen och se vad det är läge för. Men det måste magkänslan säga när matchen ligger framför oss och vi vet vad som har hänt innan.

Kommer de här domsluten spela in när ni värderar Ekberg inför kommande MFF-matcher?

– Om det hade varit felaktiga domslut så hade det varit en del i värderingen.

Rasmus Elm klagar dock inte på något av domsluten i sig utan skriver mer om principen.

– Om alla domslut är rätt finns ingen anledning att ta den här kritiken överhuvudtaget, säger Karlsson.

De har vunnit SM-guld på 2010-talet 00:40
ARTIKELN HANDLAR OM