Fotbollsagent kallad som vittne i jättehärva

15 personer är åtalade i en stor utpressnings- och penningtvättshärva i Göteborg.

Ett av nyckelvittnena: en av Sveriges mest framgångsrika spelaragenter under senare år.

Mannen har, förutom att representerat fotbollsstjärnor, också sålt klockor för 100 000-tals kronor till flera av de åtalade och sedan tidigare tungt kriminellt belastade personerna.

Den huvudåtalades egna bild på en lyxklocka.
Den huvudåtalades egna bild på en lyxklocka.

Rättegången i utpressnings- och penningtvättshärvan inleddes under onsdagen i tingsrätten i Göteborg.

Enligt åtalet har den huvudanklagade, en tungt kriminellt belastad gängledare i ett brottsligt nätverk i Göteborg, tvingat till sig miljontals kronor på olaglig väg.

För delar av dessa inkomster har gängledaren och hans närmaste brottskolleger själva och via medhjälpare bland annat köpt exklusiva klockor för stora summor av en person som under senare år etablerat sig som en av Sveriges mest framgångsrika spelaragenter och rådgivare för fotbollsspelare.

Mannen uppges ihop med andra agenter representera såväl allsvenska stjärnor som svenska utlandsproffs.

Spelaragenten är varken åtalad eller misstänkt i härvan, men kallad att vittna i rättegången.

– Vi vill höra honom under ed hur han känner till X X (gängledaren) och de här summorna. Vi menar att han måste ha koll på varifrån de här pengarna kommer. Det vore väldigt märkligt att ta emot 100 000-tals kronor utan att veta varifrån de kommer, säger åklagaren Jim Westerberg till Sportbladet.

Polisens bild på beslagtagna klockorna.
Polisens bild på beslagtagna klockorna.

”Hinner inte utreda alla”

Varför är mannen (spelaragenten) inte åtalad i så fall?

– Vi hinner inte att höra eller utreda alla. Då skulle utredningen fortsätta hur länge som helst utan att någon blir dömd. Det kan bli att vi återkommer och tittar närmare på vissa personer som tagit emot pengar. Det är något som vi funderar över att göra, säger Westerberg.

I polisförhören uppger spelaragenten att han inte vet vem gängledaren eller någon av hans medåtalade är.

I förhör undrar polisen hur spelaragenten har kommit i kontakt med de nu åtalade personerna.

– Sånt där går snabbt. Mitt kompisgäng och spelarna för det vidare och ibland har de en kompis som vill ha en klocka och då frågar de om jag kan hjälpa dem och det gör jag då, säger spelaragenten.

Han förklarar de stora och många transaktionerna på sitt bankkonto:

– Jag har hjälpt många eller har varit mentor för många fotbollsspelare i många år. Och eftersom jag känner folk som jobbar på xxx (klockaffär) och folk vet att jag får bra rabatt därifrån så händer det att många vill ha hjälp med klockor till ett rabatterat pris så det är därför som många kontaktar mig.

Det finns ytterligare koppling till fotbollsbranschen i Sverige i utpressnings- och penningtvätthärvan i Göteborg.

Fotbollspelaren: Aldrig hört det namnet

Strax före rättegången inleddes begärde den huvudåtalade gängledarens försvarare att polisen ska höra en tidigare allsvensk fotbollsstjärna. Ex-spelaren ska, menar försvaret, intyga att en av de exklusiva klockorna som polisen tagit i beslag från den huvudåtalade gängledaren egentligen är fotbollsstjärnans.

– Min huvudman hävdar saker som berör hans relation med fotbollsspelaren. Då är det naturligt att man hör den personen. Man har lånat och bytt klockor med varandra inför en semesterresa och det har betydelse för min klient i den delen av åtalet, säger advokaten Anders Lindstrand.

Polisen har inte lyckats nå den tidigare fotbollsspelaren.

Till Sportbladet säger han dock att han inte känner till den åtalade gängledaren:

– Jag har ingen aning om vem det är. Har aldrig hört det namnet förut. Helt ärligt, säger ex-spelaren.

Den huvudåtalade mannen förnekar att han fått in 4,4 miljoner från brottslig verksamhet och att pengarna i stället bland annat kommer från en bussrörelse i Afrika, försäljningen av en lägenhet i Dubai – och spel:

– Tips, fotboll, tennis, basket och så vidare. Jag satsade 50 000 kronor kontant. Jag fick 1,7 gånger insatsen vid tre tillfällen under juli och augusti 2016. Han går under namnet ”Oddsaren”. Jag förutsätter att han är ganska känd för det han gör uppe i Stockholm så era kollegor där borde förmodligen veta vem jag syftar till, säger han i ett förhör.

Fotnot: Sportbladet har sökt spelaragenten för en kommentar. Sedan 1 april 2015 har Fifa slopat kravet på licens för spelaragenter. Sedan dess kan vem som helst i princip kalla sig spelaragent, rådgivare eller representant för en spelare.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN