Pias vårturné: Vi reser efter medalj

avKristoffer Bergström

Foto: Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYR�N
Pia Sundhage.

Det är inte bara rockband och liftare som ger sig ut på vägarna.

I dag börjar Pia Sundhage sin sista vårturné som förbundskapten – med inplanerade besök i fem länder.

– Här reser vi efter medalj, säger hon.

För fyra år sedan tog Pia Sundhage över svenska landslaget och ledde laget till brons i hemma–EM 2013.

I sommar rundar 57-åringen av sin tid vid rodret med att ta samma profiler – Schelin, Seger, Fischer, Lindahl, Asllani – till Nederländerna för ännu ett EM. Efter mästerskapet lämnar hon över sitt jobb till den nye förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

17 juli möts Sverige och Tyskland i första omgången. Fram till dess kommer Sundhage att flänga runt i Europa. Turnén börjar i dag, lördag, då hon är i Frankrike för att se Champions League-semin mellan Lyon och Manchester City.

– Jag hoppas att Man City överraskar och satsar. Kanske högt försvarsspel? Jag hoppas att Caroline Seger får spela många minuter för Lyon, att det blir hundra procent kortpassningsspel och att Kosse är mycket med i spelet, säger Sundhage.

Bra för omvärldsanalysen

Efter matchen kuskar Pia vidare mellan flygplatser i Italien, England, Sverige och Tyskland. Ett av stoppen har inget med spelarscouting att göra, utan är mer att klassa som ett studiebesök hos en europeisk storklubb.

– Vi åker till Manchester City femte maj och ser en träning och blir visade runt. Sedan drar jag direkt till Italien och ser Fiorentinas sista hemmamatch. Det är bra för omvärldsanalysen att se italiensk klubbfotboll, säger Sundhage.