Blåvitts miljontapp: ”Vi är inte nöjda”

Förlorade 13 miljoner på arvode till agenter och scouter

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs kassör Jakob Andreasson
FOTBOLL

År 2014 tappade IFK Göteborg 578 000 kronor i agent- och scoutarvode.

Motsvarande summa 2016? 13 miljoner kronor.

– Vi är aldrig nöjda när pengarna inte hamnar hos oss, säger klubbens kassör Jakob Andreasson till Sportbladet.

IFK Göteborg har presenterat sin årsredovisning för 2016 och kan konstatera att fjolåret slutade med ett positivt resultat.

Nettovinsten sträckte sig till 5,8 miljoner kronor, en ökning med knappt 3,4 miljoner jämfört med motsvarande siffra för ett år sedan.

Det var dock en annan del i bokslutet som stack ut.

Enligt redovisningen förlorade IFK Göteborg 13 miljoner kronor till scout- och agentarvoden – ett gigantiskt tapp jämfört med tidigare år då motsvarande summa landade på 578 000 kronor 2014 och drygt fem miljoner 2015.

Affären av Engvall största delen

Blåvitts kassör Jakob Andreasson förklarar hur kostnaden för arvodena kunde bli så stor.

– Kostnaderna har ökat generellt och det ser du på andra lag också. Det är en marknad där agenterna har fått större möjligheter att få en större del av kakan. Det är en generell trend och den finns inte bara i vår årsredovisning.

Det 13 miljoner kronor stora tappet blev resultatet av fjolårets försäljningar av Gustav Svensson, Haitam Aleesami, Victor Sköld och framför allt Gustav Engvall.

En ökning från drygt en halv miljon till 13 miljoner på två år – är det rimligt?

– Det är tuffa arvoden som helt och hållet är knutna till specifika transfers som har varit nödvändiga för att de ska bli slutförda. Och det är ingen hemlighet att det största agentarbetet är kopplat till Engvalls transfer. Det är där huvuddelen ligger.

”Inte en fråga om klubbdirektör”

Så trots den markanta skillnaden är allt i sin ordning ur er synpunkt?

– Det är aldrig roligt när pengarna inte hamnar hos oss, det ska vara målsättningen. Men vi bedömer att detta har varit nödvändigt för att genomföra affärerna. Grundförhoppningen är dock att en stor del av nettot ska stanna hos oss.

Mats Gren är både sportchef och tillförordnad klubbdirektör. Hade en heltidsanställd klubbdirektör kunnat minska den här typen av kostnader?

– Jag tror inte att man ska knyta detta till en frågan om man ska ha en klubbdirektör. Det finns de klubbar som har det som också har höga agentkostnader.

”Mats Gren ska få bättre förutsättningar”

Jakob Andreasson fortsätter:

– Men vi har varit väldigt tydliga med att Mats ska få bättre förutsättningar där han kan jobba enbart med den sportsliga biten. Om vi tar in en klubbdirektör så är det för att Mats ska kunna jobba med alla aspekter runt sporten. Det är en allmän vilja.

– Han har gjort ett kanonjobb för att hålla ställningarna på många fronter men övertid är det mer framgångsrikt om han bara jobbar med sportsliga frågor.

Så ni hade inte haft en lägre kostnad i agentarvoden med en klubbdirektör?

– Det hade inte varit på en lägre nivå. Det är inte frågan om en klubbdirektörs närvaro, eller inte.

Sportbladet har sökt IFK Göteborgs sportchef Mats Gren. Ordföranden Frank Andersson vill inte ge några kommentarer och hänvisar till Jakob Andreasson.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYR ÅN
Gustav Engvall.
ARTIKELN HANDLAR OM