”Vi krigar för varandra – kanske inte så i Holland”

FOTBOLL

Holland förlorade med 0–2 mot Bulgarien, halkar efter i kvalgruppen och håller på söndagen ett krismöte.

I Sverige är tongångarna, dagen efter 4–0-vinsten mot Vitryssland... betydligt mer positiva.

– Det är ett bra go i laget och alla kämpar och krigar för varandra, det kanske inte ser likadant ut för Holland, säger Andreas Granqvist.

Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYR N

Sverige gjorde precis vad som förväntades och vann med 4–0 hemma mot Vitryssland.

Lika lätt var det inte för Holland.

”Oranje” förlorade oväntat med 0–2 mot Bulgarien och ligger i och med det fyra i den täta kvalgruppen.

– Det är positivt, så klart, och det sätter oss i en bra position. Men det är långt kvar, det är många tuffa matcher som ska spelas, men vi har visat att vi har någonting där uppe i toppen att göra – det är bara positivt, säger Oscar Hiljemark.

”Alla trodde väl att de skulle vinna”

23-åringen, med ett förflutet just i Nederländerna och PSV, medger att han blev förvånad över Bulgariens vinst.

– Jag trodde självklart att Holland skulle vinna. Det trodde väl alla. Men sådan är fotbollen, det handlar inte bara om namnet på ryggen, får man inte till det så är det så, säger han, och fortsätter:

– De har haft ett generationsbyte, fått in mycket nytt och bygger säkert någonting bra. Men det är tråkigt för dem – positivt för oss. Det handlar om att få ihop ett lag som funkar och det har vi visat att vi har.

Andreas Granqvist, även han med ett förflutet i Nederländerna, blev också förvånad, men gläds samtidigt åt resultatet.

– Klart att det är överraskande. Vi vet att det är ett fantastiskt fotbollslag, men det är otroligt bra för vår del att de tappar poäng, det gör det enklare för oss att vara med och kriga i toppen, säger han.

”De har nog lite kris”

Sverige reser på söndagen till Madeira för att på tisdag möta Portugal i en träningsmatch.

Samtidigt håller Holland ett krismöte där förbundet träffar förbundskaptenen Danny Blind för att diskutera om framtiden.

– Det är alltid skönt att ha en positiv känsla, med allt från ledare till spelare. Det är ett bra go i laget och alla kämpar och krigar för varandra, det kanske inte ser likadant ut för Holland, säger Granqvist, och fortsätter:

– De har ett otroligt skickligt lag individuellt men får inte till det som grupp och då är det svårt att spela matcher. De har nog lite kris för tillfället.

Sveriges nästa VM-kvalmatch spelas den 9 juni då gruppetta Frankrike gästar Friends Arena. Efter det, i slutet av augusti och början av september, väntar bortamöten mot Bulgarien och Vitryssland.