Förbundet kan sätta stopp för Dalkurd

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Dalkurd har visat intresse för att flytta till Uppsala i samband med att klubben gick upp i allsvenskan.

Men förbundet hotar med att sätta stopp för flyttar över länsgränserna.

– Det finns en risk att lag flyttas runt när det kommer locktoner från kommuner eller näringsliv, säger Anders Hübinette, chefsjurist vid Svenska fotbollförbundet, till dt.

Dalkurd slog Gais med 1–0 i lördags och gick upp i allsvenskan.

Men var man ska spela sina hemmamatcher är oklart. Klubben har flera gånger hotat med en flytt till både Uppsala och Grimsta IP i Bromma om inte Borlänge kommun vill upprusta Domnarsvallen till en allsvensk arena.

I går bekräftade Uppsala kommun för Sportbladet att Dalkurd nu visat konkret intresse för att hyra in sig på samma arena – nya Studenternas – som Sirius från och med 2019.

– Det är som att Hammarby och AIK hyr in sig på samma anläggning, sa Sirius klubbchef Michael Lundgren till Sportbladet om den eventuella flytten.

Och nu sätts mer press på klubben att bestämma sig. För ska de flytta måste de göra det inför nästa säsong – för sedan kan förutsättningarna förändras radikalt.

”Blir någon sorts NHL-verksamhet”

– Byter man ort över en distriktsgräns blir regeln att man flyttas ned i seriesystemet och får börja om på lägsta nivån med sitt representationslag, säger Anders Hübinette, chefsjurist vid Svenska fotbollförbundet till DT.

Förslaget ska upp på representantskapsmötet till våren och då innebär det att ett eventuellt beslut ska börja gälla från och med säsongen 2019.

Bakgrunden, säger Anders Hübinette, är att undvika en budcirkus mellan kommuner.

– Det blir någon sorts NHL-verksamhet där högstbjudande kommun eller företag lockar till sig ett lag i högsta serierna, säger han till DT.

Nykomlingar i Allsvenskan på 2010-talet – så gick det 00:32
ARTIKELN HANDLAR OM