Helsingborg körde över decimerat Degerfors

Foto: BILDBYRÅN

avDaniel Sörensen

FOTBOLL

Ett tidigt rött kort och två eleganta klassmål.

Matchen mellan Helsingborg och Degerfors hade det mesta.

Mikael Dahlbergs kanon i den 74:e minuten blev avgörande för HIF, som till slut vann med 4–1 och avancerade till tredjeplats i superettan.

– Det var ett sådant skott som jag kände skulle gå in redan när jag träffade bollen, säger anfallaren efter matchen.

35 minuter tog det innan Degerfors anfallare Erik Björndahl tappade huvudet och hoppade in i en tackling med sträckt vrist.

Helsingborgs Darijan Bojanic stod i vägen och fick sig en ordentlig smäll. Domare Adam Ladebäck visade det röda kortet.

Tio minuter senare kunde hemmalaget utnyttja det numerära överläget då Andri Runar Bjarnason frispelades, stående i en misstänkt offsideposition, men linjedomaren friade. Islänningen kunde avancera mot mål och sedan spela in till Max Svensson som gjorde 1–0 för hemmalaget.

– De får jobba hårt för att de är en man mindre. Samtidigt har vi ett bra grundspel som tvingar dem att jobba, och till slut får vi utdelning för det, säger Mikael Dahlberg.

Stark sistakvart av HIF

I den andra halvleken stod till en början Degerfors emot HIF:s offensiv. Dessutom lyckades värmlänningarna kvittera efter 69 minuter. Sargon Abraham chippade elegant in sitt nionde ligamål för säsongen, via ribban.

Men sen kom raset – och det rejält.

När en dryg kvart återstod av matchen dunkade först Mikael Dahlberg in en riktig kanon för Helsingborg, sedan fyllde Carl Johansson och Max Svensson (med sitt andra mål) på till 4–1.

– Jag fick en riktigt bra träff med vänster. Det var ett sådant skott som jag kände skulle gå in redan när jag träffade bollen – med en perfekt pendel, säger Dahlberg.

– Det var ett bra mål, absolut. Sedan är det kul att våra unga spelare är bra och får göra poäng.

”Inte alltid synts i tabellen”

Segern innebär att skåningarna går upp på tredje plats i tabellen, med 24 poäng. De har dessutom en match mindre spelad än serieledande Falkenberg på 27 poäng.

– Det har inte alltid synts i tabellen, eftersom vi har haft hängmatcher nästan hela säsongen, men vi har alltid varit där i tabelltoppen, säger Mikael Dahlberg.

Laddar Matchlista
Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM