Enda CL-gruppen som överlever november?

PARIS. Arrogans, obalans och två tuffa återträffar höll på att ställa till det ordentligt, men PSG kryssar vidare i Champions League med viss skrämselhicka.

Napoli trippar fram som den prima ballerina hon är och redan efter omgång tre får vi anledning att ställa oss frågan: Är grupp C den enda som överlever november?

Paris Saint-Germain startade hemmamötet med Napoli planenligt genom att mata på och måtta fram bollarna på Edinson Cavani och Kylian Mbappé. Ofta kom de från Neymar som utvecklas mer och mer mot en hovleverantör av rang i den franska huvudstaden. Då ska man veta att det är hård konkurrens om att servera de bästa delikatesserna i Paris.

Just Cavani var annars inför matchen en av kvällens två huvudpersoner. Trots blott tre säsonger i Serie A är han Napolis fjärde bästa målgörare genom tiderna – han är PSG:s etta – och det här var på många sätt ett möte med lyckligare tider för uruguayanen som aldrig tycks bli parisarnas älskling. Ett av skälen till det är det, trots målrekordet, myckna brännande av målchanser under de första säsongerna i Paris. I första halvlek plockade han upp den vanan och höll dessutom på att stämpla ut Neymar med en olycklig touch på brassens fot. Neymar låg länge på kortsidan och vred sig och har ni tänkt på hur ingen riktigt reagerar längre, inte ens när han verkligen ser ut att ha ont?

Såg föga imponerade ut

Napoli såg föga imponerade ut av PSG:s relativa inledningsforcering. När den första vågen lagt sig tog italienarna tag i bollen och trädde den via sitt mittfält och upp på Lorenzo Insigne och Dries Mertens på topp, så små att de inte förtjänas att kallas för uppspelspunkter. Belgarens ribbträff dryga tjugo minuter in i matchen borde ha väckt PSG:s försvar till liv. Men när José Callejon slog en krossboll med strössel på strax bakom Paris passiva backlinje kunde Insigne slå in det välförtjänta bortamålet.

Kvällens andra återträff var förstås den med Carlo Ancelotti. Italienaren var ju den som lotsade PSG från Europas bakgård till det absoluta strålkastarljuset i början av 2010-talet och i Paris har ingen något illa att säga om mister Carletto.

Ancelotti har ärvt i princip hela Napoli från Maurizio Sarri och bland många goda egenskaper är kanske den att inte promt vilja sätta sin prägel på varje lag han tränar Carlo Ancelottis bästa.

– Det finns ingen etablerad Ancelotti-stil, för jag anpassar mig till spelarna i mina lag, förklarade han själv i France Football inför mötet med sin gamla klubb.

Vridit här och skruvat där

Förutom att möblera om lite för att ersätta Jorginho på mittfältet har han, sin vana trogen, vridit lite här och skruvat lite där, men inte gjort Napoli till någon verkstad för sina egna fetischer. Med undantag för PSG:s tursamma kvitteringsmål i andra halvlek, kunde Ancelotti ägna nästan hela matchen åt att konstatera att hans försiktiga förädlande av Napoli lyckats. Mellan Mario Ruis flyfotade inspel, Insignes mjuka trampdynor och Dries Mertens trippande tår höll PSG på att bli kanonmat för en av Europas mest spelglada fotbollscharmörer.

Paris personifierades bäst av Adrien Rabiot och den unge fransmannens obegripligt arroganta hemlöpningar som i bästa fall gav honom vilopuls. Detta trots att Rabiot och PSG:s övriga mittfält konstant var utnumrerat av ett bättre balanserat Napoli.

Napolis illustre klubbpresident Aurelio De Laurentiis sa i en intervju inför matchen att Neapel har allt som Paris kan erbjuda plus sol och det är väl en giltig analys om man jämför fotbollslagen i alla fall. 1–2 från Mertens såg ut att skicka hem PSG från tredje omgången i gruppspelet med huvudbry och ett mycket prekärt tabelläge.

I stället fick Angel Di María, Paris kanske mest bortglömda anfallsess, frälsa hemmapubliken på tilläggstid med ett mål som nästan bara han kan göra. PSG har fortsatt häng på tabelltoppen, men det är tveksamt om en bortamatch på San Paolo är vad de längtar efter just nu.

Tabellerna ingen rolig läsning

Liverpool gjorde samtidigt vad man kunde vänta sig av dem mot Röda Stjärnan och frågan är om grupp C är den enda som lever över nästa spelrunda.

Champions League tar halvtidspaus och tabellerna är ingen rolig läsning för den som tycker att spänning är grejen med fotboll. I något anonyma grupp D är andraplatsen fortfarande tillgänglig för Galatasaray, men turkarna har två tuffa bortamatcher i Ruhrområdet och Moskva på menyn i november. I grupp F har Hoffenheim möjligen en växel till att lägga i, var de nu ska hitta den efter galenskapsmatchen mot Lyon i går.

I övrigt ligger topplagen mer eller mindre säkert på övre halvan i tabellen om de inte redan blivit omkörda och dödförklarade (ja, Tottenham, jag tittar på er).

Det är som det är med det, vi fick i alla fall en fin fotbollskväll på Parc des Princes.

Laddar Matchöversikt

Se fler höjdpunkter på Viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på Viaplay.se

avJohanna Frändén