Förvirringen efter U21-landslagets misslyckande

U21-landslaget förlorade med 0–3 mot Belgien

avFredrik Jönsson, Johan Flinck, Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

KALMAR. Sverige föll mot Belgien med 0–3 i U21-kvalet och EM-chansen försvann.

Hade Blågult bara gjort ett mål hade EM-hoppet levt efter matchen.

Men det hade Roland Nilsson ingen koll på alls.

– Det är jättesvårt att veta det, säger förbundskaptenen.

Det svenska U21-landslaget gjorde ett riktigt starkt kvalspel fram till hemmamötet med Turkiet. Då föll Sverige med 0–1.

Därmed var det svenska U21-landslaget tvunget att besegra Belgien för att ta en direktplats till EM-slutspelet nästa sommar. Ett oavgjort resultat kunde betyda en playoff-plats.

Men det blev en tung kväll på Guldfågeln Arena i Kalmar. Sverige föll med 0–3 och därmed försvann alla möjligheter att ta sig till slutspel.

Hade noll koll

Under matchen verkade C Mores produktionsteam inte ha koll på läget i kvaldramat. I studiosnacket efter slutsignalen upprepade både C More och förbundskapten Roland Nilsson vid flera tillfällen att Sverige fortfarande hade chansen att nå slutspelet via playoff, trots att den chansen var död.

Först en stund in i eftersnacket insåg C More att Sverige inte hade någon möjlighet att nå playoff-plats. Även en överraskad Roland Nilsson fick till sist information om situationen – mitt i sändningen.

– Det är jättetungt att höra. Vi har gjort ett jättebra kval fram till Turkiet-matchen. Vi hade saker och ting i egna händer även i kväll, säger Nilsson till C More.

Men hade Sverige bara reducerat till 1–3 hade hoppet levt. Då hade det inte varit kört för Sveriges del när matchen var slut. Då hade man kunnat hoppas på rätt resultat i två senare matcher under kvällen.

”Går inte att tänka så”

Visste ni att ett mål hade hållit er vid liv?

– Nej, det visste vi inte. Andra matcher spelades och det är jättesvårt att veta det, säger Nilsson.

Men borde ni inte ha vetat det?

– ”Borde veta”... det har inte med det att göra. Vi spelar med tio man. Vi kan inte tokköra heller. Vi ligger i för att få ett mål.

Men om ni hade vetat att om ni gjorde ett mål så hade det inte varit helt kört – hade ni gått ännu mer för ett mål då?

– Nej, det går inte att tänka så. För tjurrusar du mot detta lag så smäller det till i baken och blir 4–0 eller 5–0. Där kan jag inte säga något annat än att vi gjorde helt rätt.

Är det ett misslyckande att inte nå EM?

– Ja, klart det är ett misslyckande, säger Nilsson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM