Jag blev så rädd att jag bara sprang

FOTBOLL

Stor intervju med Bojan Djordjic om inkilningen, Röda Stjärnan och sitt nya liv i Belgrad

BELGRAD

Hur det gick när Bojan Djordjic blev en del av Röda Stjärnan?

Åt skogen.

- Det lät som det kom en varg i mörkret. Jag blev helt skakig och bara sprang. Vilken inkilning, säger han.

Sportbladet drog till Belgrad för att prata skäggväxt, attityd och farsor med en 21-åring som är tillbaka på pappas gata.

Foto: JOHAN SOLUM
Bojan Djordjic vet vad som gäller i Röda Stjärnan - fansens krav på spelarna är skyhöga. "Är publiken nöjd kan du vara lugn. Är den inte nöjd spelar det ingen roll hur du spelar. Då är du dömd", säger Bojan Djordjic.

På Lionstadion spelar Röda Stjärnan en träningsmatch mot Hajduk, ett annat lag från Belgrad. Nyfikenheten på mesta mästarna är stor, men störst är den på lånet från Manchester United som debuterar i den röd-vita tröjan. Han bär nummer 14, heter Bojan Djordjic och spelar från sin plats till vänster på mittfältet fram till tre mål när Röda Stjärnan vinner med 5-1.

Efter succén ringer flera serbiska journalister hem till Djordjic. Det märkliga är att hjälten som svarar inte sitter på ett hotellrum i Belgrad utan i en lägenhet utanför Stockholm.

- De tyckte att det var roligt att se grabben i samma tröja, förklarar pappa Ranko som spelade för Röda Stjärnan i början av 80-talet och hjälpte klubben att vinna både ligan och jugoslaviska cupen.

Det är här i Belgrad, i en stad som börjar läka efter Natos bombningar, Bojan Djordjic har sitt nya liv. 54 000 röda stolar lyser upp hans nya hemmaarena när han slår sig ner på avbytarbänken för att ta skydd mot solen.

Blir du ofta påmind om pappa Ranko?

- Ja, har man spelat för ett stort lag och gjort det bra blir man alltid ihågkommen. I Sverige kanske folk säger Bojans far om honom. Här är jag Rankos son. Vi blir alltid jämförda. Jag får alltid mycket frågor om pappa.

Du föddes i Belgrad. Hur mycket serb är du?

- Hälften-hälften. Jag har bott tio år här, tio år i Sverige och lärt mig det bästa av båda kulturerna. Fast jag är bosnienserb. Här är det serber. Det är lite olika dialekter, men jag är glad att jag kan språket. Annars hade det varit enormt svårt att komma hit.

Berätta om inkilningen i laget. Det gick tydligen vilt till.

- När jag anslöt till träningslägret i Slovenien ledde de in mig och två andra spelare i skogen halv elva på kvällen. Det var så mörkt att jag inte såg handen framför mig. Vi sa att vad som än händer ska vi hålla ihop. Två sekunder senare hördes "PO, PO, PO", som om det var en varg i skogen. Vi sprang åt var sitt håll. Ja, jag bara sprang. Det är det vildaste jag har upplevt. Jag blev rädd och slog garanterat Michael Johnsons rekord på 200 meter. När jag kom tillbaka till hotellet satt alla och garvade. Jag var helt skakig och svettig, helt vit i ansiktet.

I truppen är det inte bara du som har en pappa som har spelat i laget.

- Nej, Dejan Milovanovic är son till Djordje Milovanovic. Han spelade ihop med farsan. Sedan har vi Marko Muslin, som är son till chefen. Han (tränaren Slavoljub Muslin) spelade för Röda Stjärnan och gick sedan till Frankrike. Det är både positivt och negativt att ha en pappa som har spelat för klubben. Jag spelar ju för hans namn också.

Så om du inte sköter dig kommer pappa Ranko?

- Inte bara Ranko. Jag skulle få fansen efter mig också. Förra året blev vi tvåa i ligan och tvåa i cupen. Ändå var fansen så besvikna att de efter säsongen lämnade tillbaka sina tröjor och fick pengarna tillbaka. Är publiken nöjd kan du vara lugn. Är den inte nöjd spelar det ingen roll hur du spelar. Då är du dömd.

Det finns med andra ord krav på spelarna i Röda Stjärnan?

- Ja, Röda Stjärnan brukar aldrig förlora på hemmaplan, men det gjorde de förra året. När de veckan därpå mötte ett lag från Kazakstan i Uefacupen blev de utbuade i 90 minuter trots att de vann med 4-0.

Har du hunnit känna av rivaliteten med Partizan?

- Ja, en journalist frågade om jag ville att Partizan eller Djurgården skulle vinna i kvalet till Champions League. Jag svarade Djurgården och det var inte så populärt bland fansen. Då fick jag höra att jag var en zigenare när jag gick på stan. Det är så det fungerar här.

Hur skiljer sig Röda Stjärnan från dina tidigare klubbar?

- Vi tränar tre gånger om dagen och vem fan gör det? Tre pass om dagen! Det hade jag aldrig hört talas om förrän jag kom hit.

Ni har ett väldigt ungt lag.

- Ja, den äldste spelaren, vänsterbacken, är 27 år. Lagkaptenen, som är mittback, är 22. Jag är inte ens en av de fem yngsta i laget som måste bära grejer på träningarna. I dag, lördag, startar ligan med en bortamatch mot Napredak, och på torsdag inleds kvalet till Uefa-cupen.

Kommer du att spela från start i ligapremiären?

- Nej, jag ligger efter med träningen tre veckor och tror inte det. Det sämsta jag kan göra är att spela innan jag är redo. Har jag skämt ut mig en gång har jag skämt ut mig för hela säsongen. Det är så folket fungerar här.

Med tanke på den väldiga arenan måste du längta efter att få springa ut på planen?

- Ja, tänk om det är fullsatt när vi möter Partizan. Det är ett av de hetaste derbyna i Europa. Den 8 november möts vi här hemma.

Det står med stora bokstäver i almanackan?

- Ja, det var det första jag kikade på när jag fick reda på att jag skulle hit. Rivaliteten är enormt stor.

Vad är det för klass på ligan i Serbien-Montenegro?

- Den påminner om Skottland, Danmark och alla andra länder där det bara finns två lag. När vi möter ett bottenlag ser du elva spelare som står där nere och slår bort bollen. De bryr sig inte om att de inte kommer att göra mål. 0-0 mot Röda Stjärnan är som att vinna med 10-0. Efteråt har de fest i sju år, säger Bojan Djordjic.

Själv tänker han vänta med firandet till efter säsongen.

Om det inte går åt skogen, vill säga.

Bojan Djordjics åsikt om serbiska saker som...

Röda Stjärnan har 22 ligatitlar:

De tio senaste årens ligamästare:

Längre ned på sidan: Mer om Bojan Djordjic

Stefan Holm