Europas bästa lag?

FOTBOLL

Bara finalen återstår för Grekland

1 av 2 | Foto: Spelarna jublar. Skräll mot Portugal, Spanien, Frankrike och Tjeckien hittills...

LISSABON

Grekland hade aldrig vunnit en enda match i stora mästerskap förut.

Nu är landet i EM-final, en historisk skräll utan motstycke.

- Det är ett mirakel, säger förbundskaptenen Otto Rehhagel.

Bara sekunder återstod av den första övertidshalvleken mot Tjeckien när Traianos Dellas med sitt mål tog Grekland till final och det grekiska folket till olympiska höjder.

Ett gammalt grekiskt ödesdrama kunde inte varit mer välregisserat än Greklands EM-saga. Lottat i grupp A med hemmanationen Portugal, stora Spanien och luriga Ryssland var Grekland utdömt på förhand. Före EM fick den som spelade på grekiskt guld hundra gånger insatsen.

- Många hade räknat bort oss i förväg, men vi visste vad vi kunde, säger Otto Reh-hagel.

Han kan bli historisk i morgon, liksom brasilianske förbundskaptenkollegan Luiz Scolari på Portugals bänk. Aldrig tidigare har ett lag med en utländsk förbundskapten vunnit ett stort mästerskap i fotboll.

Rehhagel, som kallar sig själv "demokratisk diktator" är redan Kung Otto i Grekland. Om landet vinner guld i morgon kväll får han en plats bland de gamla gudarna på Olympen.

Det var där, i antikens Grekland, som den moderna civilisationens vagga stod. Det var också där som det som skulle utvecklas till dagens moderna idrott hade sin födelseplats; när OS i augusti hålls i Aten kommer spelen hem. Den grekiska fotbollen har även den en lång historia. Landets första riktiga fotbollsklubb anses vara Thessalonikis Omilos Filomouson som grundades 1899 och i dag går under namnet Iraklis FC. Under OS 1920 hade Grekland med ett fotbollslag och sex år senare bildades landets officiella fotbollsförbund.

- Vi är ett land med en stolt fotbollshistoria. Av olika anledningar har vi haft svårt att nå framgång med landslaget, sa Angelos Charisteas nyligen och tillägger:

- Nu får våra supportrar äntligen de framgångar de förtjänar så väl.

Våldsamma fans i ligan

Grekerna är kända för en lika hängiven, som trogen fotbollspassion.

Ligafotbollen är intensivt följd och väcker starka känslor - på gott och ont. För ur kärleken till det egna laget väcks också hatet till motståndarna. Den grekiska ligan har haft problem med våldsamma fans, något som i sin tur lett till en publikkris. Under EM har dock kvinnor och barnfamiljer hittat tillbaka till fotbollsläktarna och de grekiska fansen burit fram sitt lag med skönsång och blåvita färger. Framgångarna har tänt en fotbollsfeber som fick 10 000 greker att se semifinalen på plats på Estadio do Dragao i Porto.

- Vi har fått mycket hjälp av folket och det är fantastiska bilder på firandet i Grekland, säger backen Panagiotis Fyssas.

Även i Stockholm exploderade firandet efter att finalplatsen var klar, liksom i "Little Greece" i New York, Chicago och på andra ställen runt om i världen. Få är så stolta över sin anrika kultur som grekerna och biljettförfrågningar till finalen väller nu in från hela världen.

- Att komma till en sådan här final är sånt som bara händer en gång i livet, säger Traianos Dellas.

Medan grekerna fröjdas och spelarna laddar frågar sig dock en hel värld: hur kan detta ha varit möjligt? Vad är hemligheten bakom Greklands framgång?

Landet som tidigare bara deltagit i två mästerskap och aldrig vunnit en enda match i dem. I EM 1980 i Italien tog landet bara en poäng och i VM 1994 i USA fick man åka hem efter tre förluster och med målskillnaden 0-10. När Grekland misslyckats med att ta sig till både EM 2000 och VM 2002 beslöt sig förbundet för att agera. Tyske Otto Rehhagel, i dag 65 år, blev ny förbundskapten. Med en diger meritlista och lika diger rutin, från Werder Bremen, Bayern München och Kaisersalutern, blev han mannen som till sist fick ordning på grekisk fotboll.

- Jag vill inte prata så mycket om min taktik, säger Rehhagel.

Markerade bort stjärnorna

Det behövs inte heller, den talar för sig själv. Med sitt man-man- och liberospel, där Grekland hela tiden anpassar sig efter motståndet, har landet skrällt sig igenom EM. En återgång till 1970-talets spel i Bundesliga och ett otyg för den internationella toppfotbollen? Kanske. Men med sin dolska taktik "Den trojanska hästen" har Reh-hagels Grekland markerat bort storstjärnor som Nedved och Zidane - och samtidigt lyckas kompensera sin egen avsaknad av megastjärnor.

- Vi gjorde vårt bästa för att göra det svårt för motståndaren. Sedan satsade vi på kontringar, sa Traianos Dellas efter semifinalen mot Tjeckien.

Han har haft en motig tid i klubblaget Roma, men är en av alla de spelare som lyft sig under EM. Att Grekland numera har allt fler spelare som Dellas, som spelar i utländska ligor, ses som ytterligare en av förklaringarna till landets framgång. Dels för att man fått fler spelare med erfarenhet från stora ligor och Champions League, dels för att de minskat storklubbarna Panathinaikos och Olympiakos inflytande på den grekiska fotbollen. Klubbar som tidigare varit så mäktiga att deras intressen stundtals gått före landslagets.

I den inledande EM-matchen chockade Grekland med sin seger över Portugal med 2-1. Sedan dess har portugiserna spelat upp sig och gått från klarhet till klarhet. Men det har också grekerna, som visat att segern inte var en tillfällighet. Det lilla landet som slagit ut Spanien, Ryssland, Frankrike och Tjeckien vill skrälla en sista gång.

- Det är något speciellt med att två länder som möttes i den första matchen i turneringen spelar mot varandra igen i den sista. Jag hoppades på just den här finalen, säger Rehhagel.

Värdnationen Portugal kommer att bäras fram av hemmapubliken - men den grekiska framgångsvågen kan också bära långt.

- Våra grekiska fans har rört oss, vi hoppas kunna glädja dem ännu mer i finalen, säger Panagiotis Fyssas.

Giorgios Karagounis är avstängd och missar finalen, men vägrar att vara bitter och sätter - liksom de gamla grekerna - sitt hopp till gudarna.

- Jag får inte spela, men man får inte vara omättlig. Vi har redan uppnått så mycket. Jag tror att det varit Guds vilja.

Här är skräll-grekerna

Jennifer Wegerup