Sänkta av en rikoschett - men det är framåt AIK har problem

FOTBOLL

En rikoschett sänker AIK och ger Elfsborg segern i matchens döende minuter på Ryavallen.

Niklas Sandberg ska rensa framför mål, men i stället vallar han bollen i mål via Per Nilssons smalben: 1-0 till Elfsborg!

Läser sen i Nationalencyklopedin att det svenska ordet rikoschett kommer av fornfranska "fable du ricochet" = en oändlig serie av frågor och svar...

En förklaring som på något sätt känns typisk för årets AIK.

AIK har hela året varit en oändlig serie av frågor och svar, men efter den lovande efter-EM-starten med 1-1 mot Kalmar och med Stefan Ishizaki nu åter på plats i tröja nummer 7, så trodde åtminstone jag på en ljus höst.

Nu är det direkt så illa att med skånska vinster i kväll - Helsingborg mot Örebro och Landskrona mot Kalmar - så kommer AIK att ligga näst sist.

Borås-matchen fick i alla fall på detta annorlunda sätt sin rättmätiga vinnare i det hemmalag som hade överlägsna 12-4 i avslut på mål, trots att AIK både hade mest boll (52-48 i procent) och flest hörnor 10-3.

Rätt lag - på fel sätt

AIK var något bättre i första halvlek, men sedan Stefan Ishizaki tröttnat tog Elfsborg över helt i andra.

Jag säger precis som min bänkgranne Erland Josephson sa efter VM-finalen 1990 på Roms Olympiastadion 1990 (1-0 på straff till Västtyskland mot Argentina):

- Rätt lag vann. Men på fel sätt!

Mest synd naturligtvis om Per Nilsson som nu var sist på målbollen och därmed blir den vi noterar för självmålet, när samme Per i några svindlande sekunder 40 minuter tidigare hade sett ut som matchhjälte med en boll på väg in över den andra mållinjen.

Per trodde nog själv, att hans hörnnick gått i mål, men då hade han gjort upp räkningen utan Elfsborgs balanskonstnär Andreas Drugge som med ett verkligt bravurnummer fick dubbelträff på bollen i luften ovanför mållinjen.

Det är små marginaler med rensningar av den typ som nu avgjorde matchen, och egentligen är det väl konstigt att inte såna här mål sker oftare.

Kom själv att tänka på ett liknande tillbud med lyckligt slut, lite mer än två år gammalt.

Den här gången var två AIK-backar inblandade. Den gången, 2002, var det en AIK-back och en f.d. AIK-back.

Du minns säkert.

Kunde varit tidernas självmål

Kobe Wing Stadium, VM-match Sverige-Nigeria, 38:e minuten, Jay Jay Okocha-show från höger till vänster avslutat med ett rätt tamt skott men ändå förbi en bortgjord Magnus Hedman.

Knappa metern från mål ska Teddy Lucic rensa undan, men bollen träffar rakt på en framrusande Johan Mjällby och styrs i stolpens innersida.

Det kunde ha blivit tidernas svenska självmål.

- Vi bara skrattade åt det, minns jag, att Teddy sa efteråt.

På Ryavallen var det ingen AIK-are som skrattade.

- Ren otur. Inte mycket att göra åt, sa Per Nilsson efter den boll som till och med fick den annars storspelande Håkan Svensson svarslös.

Det för AIK oroande är att det skapas så lite framåt.

Förutom Per Nilsson-nicken räknade jag bara till två kvalificerade målchanser: Krister Nordins volley i 9:e minuten rätt i magen på Johan Wiland - grattis till 100:e allsvenska matchen ! - och Fredrik Björcks märkliga nick över på övertid i perfekt läge.

Men Arash Talebinejads centerspel lovar i alla fall gott. Tyvärr väger omgivningen för lätt.

AIK saknar till exempel någon som Lasse Nilsson eller Hasse Berggren, för dagen mållösa båda två men båda ständigt inblandade i farligheter.

Till sist, några ord om Peter Ijeh, Blåvitts äntligen lyckosamme tvåmålsskytt mot Trelleborg.

Roligt för Ijeh men lite källkritik visar, att båda målen är bjudningar från Peter Abelsson, TFF:s mittback.

För mej är Ijeh fortfarande - en oändlig serie av frågor och svar...

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM