Wikileaks: United skulle köpas av Burma

FOTBOLL

Nära att övertas av militärjunta

Wikileaks omfattande avslöjande har nu även nått fotbollen.

I ett hemligt amerikanskt dokument, publicerat av brittiska The Guardian, avslöjas att Manchester United var nära att köpas av den burmesiska militärjuntan 2008.

Militären ville köpa klubben för 6,9 miljarder för att avleda uppmärksamheten från landets stora inhemska problem.

Foto: Rooney.

Wikileaks har publicerat mängder av hemliga amerikanska dokument, inklusive mejlkonversationer från landets olika ambassader. Det är ett sådant som nu dragit in fotbollen i skandalerna.

Bud på 6,9 miljarder

I ett meddelade från amerikanska ambassaden i Burma till Washington framförs att den burmesiska militärjuntan ville köpa fotbollsklubben Manchester United. The Guardian, som publicerar dokumentet, skriver att landets överbefälhavare Than Shwe fick rådet av sitt barnbarn att köpa United innan januari 2009.

Militärjuntan gick så långt i sina planer att de förberedde ett bud på motsvarande 6,9 miljarder svenska kronor. Men planerna övergavs av juntan innan budet nådde ägarfamiljen Glazer.

Startade egen liga

– Generalen ansåg att en sådan utgift inte skulle se bra ut och föredrog att skapa en egen liga för Burma istället, säger en källa till tidningen.

Tanken bakom köpet var att avleda uppmärksamheten från landets stora problem. Vid tidpunkten hade cyklonen Nargis slagit hårt mot landet och krävt 140 000 människoliv 2008.

ARTIKELN HANDLAR OM