EM-planen: Hamrén avstår fast assisterande förbundskapten

FOTBOLL

Spionerna blir tränare

Foto: Klicka på bilden för en större version!

Erik Hamrén avstår en fast assisterande förbundskapten.

Sportbladet kan nu avslöja förbundskaptenens hemliga plan till EM-kvalet – han plockar in sina spioner som extratränare.

– Göran Göransson och Håkan Ericson ska vara med på samlingarna inför matcherna mot de lag som de har scoutat. Då ingår de i tränarteamet, säger Erik Hamrén.

Erik Hamréns landslagsstab tar form allt mer.

Och den växer.

Under den pågående samlingen i Stockholm har U21-landslagets förbundskapten Jörgen Lennartsson hållit i delar av träningen.

Men någon fast assisterande förbundskapten blir det inte, i stället väljer Erik Hamrén att ta med flera instruktörer till de viktiga samlingarna i samband med EM-kvalet, som startar i höst.

Extratränare

I slutet av april hade han ett möte med Göran Göransson och Håkan Ericson som ska kartlägga Sveriges kommande motståndare i kvalet. Nu står det klart att de två spionerna också får uppdraget att vara extratränare inför kvalmatcherna.

– Det är en nyhet. De kommer att finnas med under samlingarna för att ge information, men jag får också in en extra tränarresurs, säger Erik Hamrén till Sport­bladet.

Kan påverka träningen

Göran Göransson:

– Det känns spännande. Vi kommer att finnas med på plan och vid sidan av planen. Erik (Hamrén) kan fokusera på det svenska laget och lämna över ansvaret för hur våra motståndare spelar till oss.

Arbetsmetoden innebär en förändring jämfört med hur det var under Lars Lagerbäcks ansvar. Då var spionerna endast nära laget på samlingarna under mästerskap, inför kvalmatcherna levererade de endast uppgifterna om motståndarna till förbundskaptenerna.

Nu kommer Göran Göransson och Håkan Ericson att praktiskt kunna påverka träningsupplägget utifrån den unika informationen de får genom sin kartläggning. De kommer kunna instruera under taktiska genomgångar på planen och konkret visa hur motståndarna agerar.

– Bevakningsarbetet blir snäppet bättre och det bör komma spelarna till gagn. Vi kan trycka på vad vi bör justera i vårt spel och det är bättre att spelarna får det från oss direkt, säger Håkan Ericson.

”Ska vara förberedda”

Dessutom kommer de kunna påverka och ge information under själva matcherna.

– Om vi kommer att sitta på bänken eller läktaren vet jag inte, men vi kommer att se matcherna med ögon på hur våra motståndare agerar. Vi kan kontakta Erik under matcherna om vi inte sitter på bänken och vi kan till exempel hjälpa Paul Balsom (videoanalytiker) ta fram bilder som man kan använda i halvtid. Vi ska vara förberedda, säger Håkan Ericson.

Landslagets mittback Daniel Majstorovic tycker att det nya upplägget verkar mycket bra.

– Jag tror det är bra att vi får direkt input om hur våra kommande motståndare spelar, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM