”Ivan är en farlig typ”

avOskar Magnusson

Nye målvakten om tiden i Dinamo, ”presidentbråket” och varför han flyttade till AIK

Han målas ut som en glappkäft i kroatisk media och Björn Wesström kallar honom för "en farlig typ".

AIK-galleriet har fått en ny stark profil – men fansen kan andas ut: Ivan Turina är inte här för att ställa till mer besvär.

– Det är upp till tränaren om jag spelar eller inte. Allt jag kan göra är att ge allt på träningarna och det har jag alltid gjort. Jag älskar det här jobbet, säger klubbens nya målvakt.

Foto: MAGNUS WENNMAN
"Ivan är en farlig typ. Är man 1,98 lång och väger över hundra kilo antar jag att man har en viss pondus. Han blir ännu en profil i vårt cirkusgäng", säger Björn Wesström om sitt nyförvärv.

Under hela sin seniorkarriär har Ivan Turina, 29, förknippats med Dinamo Zagreb. Den kroatiska storklubben blev den då 17-åriga målvaktens första proffsdestination 1998.

Men i Dinamo fanns redan två etablerade målvakter samt bronshjälten Drazen Ladic från Fankrike-VM samma sommar.

Ivan Turina fick se och lära, lånades ut vid tre tillfällen – och spelade inte en tävlingsmatch för Dinamo före 2003, då han blev klubbens förstaval.

Flera olika klubbar

Tre år senare tappade han den positionen till Filip Loncaric. 2007 såldes han till grekiska Skoda Xanthi. Säsongen därpå blev Lech Poznan ny klubbadress. I januari i år återvände han till Dinamo Zagreb.

– Dinamo har varit en stor del av min karriär och jag har alltid kommit tillbaka till klubben. Men nu hör den till historien. Jag har skrivit ett kontrakt på 3 och ett halvt år med AIK och hoppas stanna här. Det är en stor klubb jag kommit till, säger Ivan Turina.

Varför valde du AIK?

– Jag var förstavalet i Dinamo men presidenten valde att köpa in en till målvakt och jag kände inte för att sitta på bänken. I stället valde jag att röra på mig och jag fick ett bra intryck av AIK när jag var här och provtränade och fick se en fantastisk match med 22 000 personer på läktarna (Åtvidaberg 17/5).

– Det var fantastiskt att se alla supportrar på matchen. I Kroatien har vi stora problem med den biten och folk går knappt på matcherna längre. Till slut bestämde jag mig för att skriva på.

”Van vid press”

Presidenten, ja. Det påstods i kroatisk press att du och Zdravko Mamic inte drog jämnt efter att du fällt några negativa kommentarer om honom.

– Någon journalist skrev om det där i en tidning men det stämmer inte. Jag och Mamic är bra vänner och det var inte på grund av honom som jag lämnade. Det var bara dags att röra på sig.

Nu kommer du till ett lag som underpresterat och där din konkurrent – Tomi Maanoja – kritiserades öppet av några lagkamrater i våras. Är du medveten om vad du gett dig in på?

– Jag har spelat för många klubbar i min karriär och är van vid mycket press. I Dinamo är det alltid ett stort tryck på målvakterna och när laget förlorar får man problem med fansen och media. Jag vet vad det innebär.

På tal om Maanoja; vad ger du dig själv för chanser att bli förstavalet i AIK i höst?

– Det är upp till tränaren. Mitt mål är att vara nummer ett när serien startar igen och jag ska göra allt för att få spela då. Jag tror att jag kan hjälpa klubben att nå ett bra resultat för det behöver vi. Det är ingen bra situation AIK är i just nu.

ARTIKELN HANDLAR OM