Herrlandslaget i fotboll

Sverige klättrar elva platser på världsrankningen

Av: 

Adam Borg

FOTBOLL

Sveriges VM-succé gör nu att laget tar jättekliv på Fifas världsrankning.

Framgångarna gör att landslaget klättrar elva placeringar och nu är rankat som 13:e bästa laget i världen.

Samtidigt rasar Tyskland hela 14 placeringar efter fiaskot i Ryssland.

Janne Andersson och det svenska landslaget imponerade stort under VM-slutspelet i Ryssland. Landslaget vann gruppen som på förhand såg svår ut, besegrade Schweiz i åttondelsfinalen innan det tog stopp i kvartsfinalen mot England.

Sveriges framgångar gör nu också att Sverige tar jättekliv på Fifas världsrankning som presenterades under torsdagen.

Segrarna mot Sydkorea (1–0), Mexiko (3–0) och Schweiz (1–0) gör att Sverige klättrar hela elva platser på världsrankingen upp till en 13:e plats.

Senast det svenska landslaget var rankat så högt, var efter EM-framgången i Portugal 2004 då man åkte ut på straffar mot Holland i kvartsfinalen.

Tyskland tappar 14 placeringar

I juni klubbades det igenom att räknesättet i världsrankningen skulle ändras om till den så kallade Elo-metoden. Enligt det nya räknesättet ger till exempel en vinst i ett VM-slutspel betydligt fler poäng än en vinst i en träningslandskamp.

Den nya Elo-metoden gör också att lag som förlorar en match i ett VM-slutspel också tappar betydligt fler poäng, vilket märks tydligt på Tysklands nya placering.

De regerande världsmästarna Tyskland var före världsmästerskapet rankade som etta i världen och gick in i slutspelet som ett av favoritlagen. Men stornationen storfloppade och fick lämna turneringen redan efter gruppspelet.

Det tyska fiaskot gör att man tappar rejält med mark på Fifas nya världsranking. ”Die Mannschaft” tappar hela 14 platser på listan och ligger nu två placeringar bakom Sverige på rankningen.

Frankrike ny världsetta

Frankrike var inför turneringen rankade som nummer sju i världen. Men efter VM-guldet klättrar man sex placeringar och är nu också rankat som det bästa laget i världen.

Kroatien, som till slut föll i finalen mot Frankrike, är det landet som klättrar mest bland topp 50. Zlatko Dalic mannar avancerar 16 platser och är nu rankat som fjärde bästa laget i världen.

LÄS OCKSÅ

SILLY SEASON: Nya rykten om Durmaz och Toivonen – på väg bort

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Frändéns tips: Så slutar hela EM-slutspelet

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

Fotbolls-VM