Southgates hyllning till Blågult: ”Otroligt”

avJohan Flinck, Simon Bank, Lo Hägerfelth

Publicerad:
Uppdaterad:

England besegrade Sverige och är i VM-semifinal för första gången på 28 år.

Efteråt är det en ödmjuk Gareth Southgate som hyllar Sverige.

– Det är en otrolig prestation, säger den engelska förbundskaptenen.

Det dröjde en halvtimme. Sedan hade Harry Maguire nickat in 1–0 för England.

Det blev starten på vad som kom att bli slutet för Sveriges VM. Efter ytterligare ett mål av England, signerat Dele Alli, slutade matchen 2–0 till England.

– Vi är i kvartsfinal i VM, jag tycker att vi gjort något väldigt bra som tagit oss hit. Jag samlade ihop spelarna på planen, vi var väldigt ledsna där ute, men har samtidigt gjort en jäkligt bra turnering, sa Janne Andersson på presskonferensen efter matchen.

Men i bästa fall kunde resultatet ha varit annorlunda. Sverige skapade nämligen flera chanser, bland annat hade Victor Claesson ett avslut inifrån straffområdet och Marcus Berg en nick från närhåll.

Båda lägena - och lite till - räddade dock den engelska målvakten Jordan Pickford som stod för en hyllad insats.

”Gör mig bara bättre”

När Pickford själv fick frågan om sin prestation på presskonferensen efter matchen var han dock ödmjuk.

– Jag jobbar hårt varje dag på träning. Det är därför jag håller nollan här, sa Everton-målvakten som nu kan ta England till en historisk VM-final.

– Det känns bra. Jag har haft en bra säsong. Det är det fotboll handlar om. Att visa vad man kan på den stora scenen.

Just Pickford har tidigare under mästerskapet fått utstå kritik. Framför allt efter målet han släppte in mot Belgien i gruppen.

Sedan dess har han dock räddat England i straffläggningen mot Colombia och nu i kvartsfinalen mot Sverige.

På frågan om kritiken menar Pickford att den inte påverkar honom alls.

– Kritiken påverkar mig inte alls. Den gör mig bara bättre.

”Sverige ett otroligt lag”

En som var minst lika glad över Pickfords insats var förbundskaptenen Gareth Southgate. Efter matchen menade Southgate att Pickford var ”prototypen för vad en modern målvakt ska vara”.

Men Southgate passade även på att hylla Sverige stort på Sportbladets fråga om det svenska laget.

– Det är ett otroligt lag. Vi mötte dem i U21-EM för tre år sen, de slog ut Frankrike och Italien då. De vann turneringen efter att ha slagit Portugal i finalen, sa Southgate som var förbundskapten för det engelska U21-landslaget då.

– Det är samma med det här laget. De har slagit ut Holland, Italien och Tyskland. Det är en otrolig prestation. De är ett starkt kollektiv, med en tydlig spelidé. Du vet vad du ska möta, men de är svåra att bryta ner. Vi hittade ett par svagheter och utnyttjade dem, men de är ett starkt lag och jag har enorm respekt för dem.

Hur känns det att vara den blott tredje förbundskaptenen att leda England till semifinal?

– Stort privilegium att vara i den skaran med stora tränare. Vi sa till spelarna i dag att inga engelska fans ska åka hem. Vi ska vara kvar en vecka till, sa Southgate och fick sedan frågan om ett möjligt VM-guld.

– Vi vet vilka vi är. Alla jobbar stenhårt. Vi är i den här positionen för att de äldre spelarna varit fantastiska i sin attityd även om de inte fått den speltid som de har velat ha. Hela truppen, alla ledare, är en väldigt tajt grupp.

Fotbollens världsmästare genom alla tider – herrar 00:30
Publicerad: