”Då ska jag ta över”

Granqvists arvtagare redo att ersätta som lagkapten

SAMARA. Andreas Granqvist slutar i landslaget.

Arvtagaren står redan redo – både som mittback och lagkapten.

– Jag har alltid sagt: den dagen han slutar ska jag ta över, säger Pontus Jansson till Sportbladet.

Enligt Sportbladets uppgifter var VM-kvartsfinalen mot England Andreas Granqvists sista landskamp.

– Vi får se. Jag har inte tagit något hundraprocentigt beslut, men det kan mycket väl ha varit sista landskampen, säger Granqvist.

Men ersättaren står redan redo.

– Jag har sagt sedan dag att den dagen han slutar så hoppas jag ta över. Jag har visat det när han inte varit med eller någon annan mittback inte spelat, säger Jansson, som fick kliva in med kort varsel i VM-premiären när Victor Nilsson Lindelöf blev sjuk.

”Visat att jag står på tur”

Jansson säger sig inte veta om Granqvist tagit sitt beslut.

– Om han slutar är det tråkigt för svensk fotboll. Han har varit grym det sista året och är en fantastisk människa och en fantastisk ledare. Men jag har alltid sagt: den dagen han slutar ska jag ta över, säger han till Sportbladet efter uttåget i VM.

– Jag har visat att jag står på tur och gjort det bra varje gång jag har spelat. Det är inte en lätt roll jag har haft, att bli inkastad sent. Men jag har presterat bra.

27-åringen är också redo att ta över bindeln från Jansson, som han gjorde mot Danmark just före VM när han bytte av Granen i paus. Leedsproffset var också lagkapten i mars mot Rumänien när inte Granqvist var med.

Granqvist och Jansson.
Granqvist och Jansson.

”Bra för Sverige som land”

– De gånger jag har varit kapten har jag gjort det på ett bra sätt. Jag har föregått med gott exempel. Vi får se hur de resonerar.

– Skulle det bli så är jag redo. Det hade varit en ära. Jag har lärt mig mycket om ledarskap av Andreas. Mackan (Rosenberg) är en annan förebild. Skulle det bli så hade det varit stort, säger Jansson.

Och han pratar redan som en lagkapten.

Som när han får frågan om vad VM-succén betyder.

– Vi har satt Sverige på fotbollskartan igen. Det är bra för svensk fotboll och bra för svenska samhället i sig. Alla pratar fotboll igen och det sprids kärlek och energi hemma i Sverige. Det betyder mycket för allt, inte bara för fotbollen utan för Sverige som land.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.