Bank: Nu gäller det att ni gör personbästa

GELENDZJIK. Då ska vi se här:

Det gäller att alla gör personbästa. Då var då och nu är nu.

Får jag också vara med i landslaget nu?

Det är fint att vara med när ett lag blir till, när bitarna glider ihop så att det till slut är svårt att se var en person slutar och nästa börjar. Lite är det som att följa en lycklig kärleksrelation, ni vet när de älskande börjar röra sig på samma sätt, prata på samma sätt, uppfinna ett eget språk.

Så här säger samtliga svenska landslagsspelare, i början av juli 2018:

– Vi måste komma upp i personbästa allihop.

Hur har ni hanterat tiden efter Mexiko-matchen?

– Då var då och nu är nu.

Det är Janne Andersson som pratar genom dem, det här landslaget har förvandlats till en sekt. Efter en träning i Gelendzjik – det kan ha varit den sista – och före avresan till S:t Petersburg stod jag och lyssnade på Mikael Lustig i ett presstält när John Guidetti kom in och ställde sig ett par meter bort. Eftersom han är som han är spetsade jag öronen en smula för att synkronlyssna på honom också.

Vad han sa?

– Slår vi bara personbästa så har vi en bra chans.

Men okej då.

Kittlande för alla inblandade

Sverige ska möta Schweiz i S:t Petersburg på tisdag kväll, i en åttondelsfinal i VM, och det är så kittlande att det är lätt att ha överseende med att ett trettiotal vuxna män säger samma sak. Det är till och med en fördel, förstås. Alla drar åt samma håll, alla har köpt ledningens ledord. 

Personbästa, alltså.

Hur har det sett ut med det så här långt? Sverige har varit fenomenalt trogna sina idéer, de har genomfört matcherna alldeles utmärkt, och de har presterat resultat som gör att de redan klarat ribban för godkänt med luftig marginal. Det är en trygghet. En annan trösterik tanke är den här:

De har inte slagit personrekord än.

Marcus Berg har varit enorm i sitt arbete, sitt positionsspel, men han har fortfarande inte gjort mål. Framför allt har Sverige vunnit gruppen, gjort fem mål och slagit ut världsmästarna – utan att egentligen få in sin anfallsmotor i matchen.

Emil Forsberg har gjort sina arbetspass, han har fått en hel del bollar och lägen att göra saker med, men han har inte varit särskilt nära att få det att lossna än.

Efter fiestan mot Mexiko senast, 3–0-orgien med tårar och skratt på slutet, där tre backar (två svenskar, en mexikansk) gjorde mål och solen sken på guds alla kreatur, sa Andreas Granqvist så här:

– Vilken prestation vi gör. Det kunde blivit 5–0 eller 6–0.

Och det var ju just det. Sverige har varit ett av VM:s absolut bästa lag – till och med det bästa, sett till grundkapacitet – när det gäller att skapa rätt sorts chanser. De har fått få, men högoktaniga. Mot Mexiko borde de stängt matchen tidigare, de hade så många lägen där de slarvade med den sista eller näst sista passningen – och det kunde de ju stå ut med när solen sken och de fick göra tre mål ändå.

Men nu? I åttondelsfinal? Mot ett Schweiz som förlorat en av sina 25 senaste matcher på ordinarie tid, som har ett otäckt inläggsspel och som är skickliga på att fylla på i andra- och tredjevåg in i straffområdet?

1 av 3 | Foto: Peter Wixtröm
Emil Forsberg under matchen mot Mexiko

Foppa måste spela enklare

En Emil Forsberg som blir Emil Forsberg skulle göra allt väldigt mycket enklare. Han är här redan, han får bollen som han ska, men för ofta fattar han fel beslut. Det blir volleyavslut när han har tid på sig att göra något annat, det blir dribblingsförsök och bolltapp när han borde släppa en enkel passning först.

Det är där han måste börja, med ABC: få bollen, släpp bollen, ny position. Det andra kommer att komma sedan, dribblingarna och avsluten. I tre raka matcher har Sverige gjort toppinsatser utan att han gjort det, på något vis borde det göra pressen på honom lite mindre.

Sverige har tagit sig hit, de har vunnit en grupp och ett folk, och de har fortfarande inte växlat in sin bäste kreative spelare. Det som väntar nu är livets största fotbollsmatch för väldigt många av spelarna. 

Nu är nu, och nu är de i S:t Petersburg för att komma upp på personbästa.

Jag kräver inte riktigt det av Emil Forsberg, inte än. Jag vill bara se honom spela sin Foppa-fotboll utan hack den här gången.

avSimon Bank